skład / składniki
metoda gotowania
Uwielbiam film "Iwan Wasiljewicz zmienia zawód". Jeśli gdzieś słyszę wyrażenie "święto góry", od razu przypominam sobie kawior zamorski i kawior czerwony. A niezmiennym atrybutem królewskiego stołu jest pieczony sterlet po królewsku. Piękne wspaniałe danie. Nie wstydź się podawać go zarówno na królewską ucztę, jak i na wesele. Ale jak gotować takie jedzenie, obniżając cenę nowoczesności? Na pewno znajdzie się przyjaciel, który dostarczy niezbędny przepis. Nie minęły dwa dni po moich przemyśleniach, jak na moim biurku znalazła się kartka w kratkę z niezbędnymi informacjami. Spróbujmy ugotować.
rozmrażamy sterlet i oczyszczamy go ze śluzu, podrobów ryb, usuwamy skrzela.
zanurz rybę we wrzącej wodzie na 3 minuty. Następnie pozbywamy się płetw na brzuchu i myjemy. Widoczne podczas karmienia płetwy nie dotykają: na grzbiecie, na ogonie i na mostku.
w głębokiej filiżance przygotowujemy sos rybny. Wymieszaj granulowany cukier, sos sojowy z winem, wlej sok z cytryny, dodaj przyprawy i dodaj krążki cebuli.
nasmaruj blachę do pieczenia lub specjalną formę, połóż sterlet i dobrze polej sosem. W piekarniku ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
rozłóż na naczyniu, do dekoracji użyj gotowanych ziemniaków, do dekoracji – plasterków cytryny, polej sosem rybnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sterlet świeży - 122 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g