biszkopt czekoladowy biszkopt

niesamowicie pyszny deser z niezrównaną śmietaną i dmuchanym biszkoptem!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 74 % 48 g
308 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

aby przygotować biszkopt czekoladowy zgodnie z tym przepisem kulinarnym, wymieszaj przesianą mąkę, kakao i skrobię. Następnie ostrożnie oddziel żółtka od białek. Cukier dzielimy na dwie części i jedną część ubijamy żółtkami, dodajemy wanilinę i jeszcze raz ubijamy. W innej misce ubij cukier z białkiem. Wlej część masy białkowej do żółtek, delikatnie wymieszaj, dodaj mieszankę mąki, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj szpatułką i dodaj pozostałe białka. Ubij mikserem z małą prędkością i włóż do wstępnie nasmarowanej Formy do pieczenia i wygładź powierzchnię. Piec biszkopt w temperaturze 170-180 stopni przez około 1 godzinę. Następnie wyjmij gotowy biszkopt i ostudź. Włóż gorzką czekoladę do miski, wlej wodę do rondla i podpal. Następnie umieść miskę na patelni i rozpuść naszą czekoladę. Gdy czekolada stanie się miękka, dodaj śmietanę i dokładnie ubij wszystko. Jeśli glazura jest zbyt gęsta, możesz dodać 1-2 łyżki.l Woda. Wlej gorący lukier na biszkopt i włóż do lodówki na 5 minut.
myślę, że prawie nikt nie odmówi tak smacznego jedzenia. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy