skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować biszkopt czekoladowy zgodnie z tym przepisem kulinarnym, wymieszaj przesianą mąkę, kakao i skrobię. Następnie ostrożnie oddziel żółtka od białek. Cukier dzielimy na dwie części i jedną część ubijamy żółtkami, dodajemy wanilinę i jeszcze raz ubijamy. W innej misce ubij cukier z białkiem. Wlej część masy białkowej do żółtek, delikatnie wymieszaj, dodaj mieszankę mąki, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj szpatułką i dodaj pozostałe białka. Ubij mikserem z małą prędkością i włóż do wstępnie nasmarowanej Formy do pieczenia i wygładź powierzchnię. Piec biszkopt w temperaturze 170-180 stopni przez około 1 godzinę. Następnie wyjmij gotowy biszkopt i ostudź. Włóż gorzką czekoladę do miski, wlej wodę do rondla i podpal. Następnie umieść miskę na patelni i rozpuść naszą czekoladę. Gdy czekolada stanie się miękka, dodaj śmietanę i dokładnie ubij wszystko. Jeśli glazura jest zbyt gęsta, możesz dodać 1-2 łyżki.l Woda. Wlej gorący lukier na biszkopt i włóż do lodówki na 5 minut.
myślę, że prawie nikt nie odmówi tak smacznego jedzenia. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g