skład / składniki
gotowanie krok po kroku
szykowny przepis kulinarny kuchni niemieckiej-ciasto Esterhazy, którego smak zostanie zapamiętany na długo. To jest naprawdę pokarm bogów, nie inaczej. To prawda, że aby go ugotować, potrzebujesz sporej umiejętności kulinarnej.
ubij schłodzone białka w lodówce na pianę, powoli wlej cukier i doprowadzaj masę do gęstości. Na samym końcu dodaj posiekane jądra orzechów laskowych (orzechów laskowych). Podziel powstałą mieszaninę na równe części według liczby ciast. Może to być pięć, sześć i siedem części. Pieczemy każdą część w piekarniku w temperaturze 130 stopni przez około pół godziny. Ciasta powinny wyschnąć i zacząć pękać. Ubij gotowy krem mikserem, dodając gotowane mleko skondensowane, a następnie miękkie masło. Posmaruj każde ciasto powstałym kremem. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę, rozcieńczając ją śmietaną. A powstałą mieszaniną rysujemy paski w kształcie pajęczyny na górnym cieście ciasta. Pozwól ciastu parzyć przez około trzy godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g