skład / składniki
metoda gotowania
namocz żelatynę w zimnej wodzie.
rozmrozić truskawki w 80%. Sok & nbsp;spuścić. Rozgnieć jagody trochę widelcem. W soku Truskawkowym (okazuje się około 1 szklanki) dodaj cukier 2 łyżki. L resztę cukru dodaj do rozgniecionych truskawek. Wymieszaj to i tamto, pozostaw do rozpuszczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180C. ubij zimne jajka, aż będą puszyste mikserem z dużą prędkością. Wlać skondensowane mleko w częściach. Nie daj się zastraszyć, że masa się uspokoi, tak powinno być.
Ustaw mikser na niskie obroty i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj również mak.
przykryj formę naoliwionym papierem i wlej ciasto. Piec przez 40-50 minut.
w łaźni parowej rozpuść żelatynę. Dodaj go do przecieru truskawkowego, wymieszaj. Wlej Rum do soku truskawkowego. Pozostaw tłuczone truskawki na zimno na 1 godzinę, pozwól im lekko zgęstnieć. Wymieszaj dwa razy w tym czasie.
upieczony biszkopt lekko ostudzić, wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić na 3 części.
z cukrem pudrem ubij schłodzoną śmietanę z dużą prędkością,ale nie przerywaj! Masa powinna okazać się bardzo bujna, ale jednocześnie delikatna.
teraz zbieramy nasze ciasto. Pierwsze i drugie ciasto nasączamy syropem truskawkowym (tym zmieszanym z rumem). Na wierzch impregnacji rozprowadzamy przecier truskawkowy, na każde ciasto po połowie. Na puree rozprowadzamy jedną trzecią bitej śmietany.
impregnujemy również trzecie ciasto, ale kładziemy je na dwóch ciastach z impregnacją w dół. Posmaruj ciasto bitą śmietaną i włóż do lodówki.
rozcieńczyć galaretkę do ciast, ale cieplej niż jest napisane na opakowaniu. Posmaruj każdą truskawkę galaretką do dekoracji pędzlem. Możesz wziąć całe jagody, możesz je pokroić.
gotowe ciasto można ozdobić według własnego uznania. Posmaruj bitą śmietaną, udekoruj świeżymi truskawkami na wierzchu. Możesz wlać górne ciasto galaretki z pokrojonymi w plasterki truskawkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g