ciasto jagodowe z truskawkami na skondensowanym mleku

dzieci będą zachwycone! Proste, szybkie i bardzo smaczne!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 73 % 29 g
214 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

namocz żelatynę w zimnej wodzie.
rozmrozić truskawki w 80%. Sok & nbsp;spuścić. Rozgnieć jagody trochę widelcem. W soku Truskawkowym (okazuje się około 1 szklanki) dodaj cukier 2 łyżki. L resztę cukru dodaj do rozgniecionych truskawek. Wymieszaj to i tamto, pozostaw do rozpuszczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180C. ubij zimne jajka, aż będą puszyste mikserem z dużą prędkością. Wlać skondensowane mleko w częściach. Nie daj się zastraszyć, że masa się uspokoi, tak powinno być.
Ustaw mikser na niskie obroty i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj również mak.
przykryj formę naoliwionym papierem i wlej ciasto. Piec przez 40-50 minut.

w łaźni parowej rozpuść żelatynę. Dodaj go do przecieru truskawkowego, wymieszaj. Wlej Rum do soku truskawkowego. Pozostaw tłuczone truskawki na zimno na 1 godzinę, pozwól im lekko zgęstnieć. Wymieszaj dwa razy w tym czasie.
upieczony biszkopt lekko ostudzić, wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić na 3 części.
z cukrem pudrem ubij schłodzoną śmietanę z dużą prędkością,ale nie przerywaj! Masa powinna okazać się bardzo bujna, ale jednocześnie delikatna.
teraz zbieramy nasze ciasto. Pierwsze i drugie ciasto nasączamy syropem truskawkowym (tym zmieszanym z rumem). Na wierzch impregnacji rozprowadzamy przecier truskawkowy, na każde ciasto po połowie. Na puree rozprowadzamy jedną trzecią bitej śmietany.
impregnujemy również trzecie ciasto, ale kładziemy je na dwóch ciastach z impregnacją w dół. Posmaruj ciasto bitą śmietaną i włóż do lodówki.
rozcieńczyć galaretkę do ciast, ale cieplej niż jest napisane na opakowaniu. Posmaruj każdą truskawkę galaretką do dekoracji pędzlem. Możesz wziąć całe jagody, możesz je pokroić.
gotowe ciasto można ozdobić według własnego uznania. Posmaruj bitą śmietaną, udekoruj świeżymi truskawkami na wierzchu. Możesz wlać górne ciasto galaretki z pokrojonymi w plasterki truskawkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy