Domowy zamek czekoladowy

rozpieszczaj swoje ulubione słodycze! Prosty przepis na niesamowicie pyszne ciasto! Jasny, bogaty czekoladowy odcień tego ciasta z pewnością zachwyci miłośników czekolady i słodyczy.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 27 % 21 g
węglowodany 68 % 53 g
399 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej podgrzaną wodę do miski i dodaj proszek kakaowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj sześć łyżek wody w proszku kakaowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce zetrzyj miękką margarynę z cukrem pudrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj rozcieńczone kakao, jajka i wanilię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko wymieszaj trzepaczką lub mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i dodaj do masy całkowitej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do formy i piecz przez około godzinę. Lepiej włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, trzymać tam przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Niech ostygnie

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A tymczasem myprzejdziemy do kremu. Bierzemy masło, cukier puder .

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podgrzej na małym ogniu, lepiej w łaźni wodnej, pocierając dodaj kawałki czekolady. Chciałem krem w środku był bujny, więc nie od razu doprowadzić do wrzenia. Doprowadź część do wrzenia, która trafi na wierzch ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój ciasto na trzy części.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj każde ciasto kremem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wierzch i boki ciasta zalać czekoladą uzyskaną ze śmietany doprowadzonej do wrzenia. Ozdobić .

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Możesz ozdobić liśćmi. Aby to zrobić, bierzemy zwykłe zielone liście, rozprowadzamy je gorącą czekoladą i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie oddzielamy i otrzymujemy taką dekorację ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Słodycze ucieszą się z takiego deseru.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Miło będzie zaskoczyć gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy