ciasto miodowe z kwaśną śmietaną w polewie czekoladowej

niesamowicie pyszne ciasto na pewno ci się spodoba! Ciasto miodowe z kwaśną śmietaną, to taki urok pod błyszczącą polewą z czarnej czekolady. Pierwszą rzeczą, która mnie do niego przyciągnęła, był zapach, zapach o subtelnym zapachu miodu, który szybko wkręcał mi ślinę w język. Zrobiłem ciasto miodowe z kwaśną śmietaną tylko kilka razy, ale we wszystkich przypadkach czerpałem wielką przyjemność z tego obfitego i słodkiego rezultatu, jaki miałem pod koniec gotowania. Niedawno pobiegłem do starego dobrego przyjaciela. A ona ma w kuchni – Viney puch. To znaczy mąż, tylko spuchnięty. Wczoraj tylko się widzieliśmy, nie mógł tak wyzdrowieć w nocy. Okazuje się, że Kostik odwiedził teścia w pasiece,wypił dużo i poszedł odwiedzić pszczoły. Pracownicy frontu miodowego nie przypadli do gustu pijanemu gościowi. Cóż, jak mówią, wynik jest na twarzy. Na pocieszenie teść nalał miód, a żona upiekła pyszne ciasto. Tylko kości z jakiegoś powodu nawet tego nie spróbował. Ale podobał mi się taki posiłek. Dlatego przepis na ciasto miodowe z kwaśną śmietaną w polewie czekoladowej znalazł się w notatniku.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 76 % 44 g
281 kcal
IG: 5 / 9 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną wraz z sodą przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj świeży płynny miód, granulowany cukier i jajka w głębokiej filiżance.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij trzepaczką lub widelcem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I powoli dosypujemy mąkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I umyte rodzynki. Wlej mleko cienkim strumieniem. Trzepaczką dokładnie zagniatamy ciasto, aż masa stanie się jednorodna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj masłem formę do ciasta. Rozgrzej piekarnik i umieść formę z ciastem, aby piec w 180 stopniach przez 25 minut. Schłodzić gotowe ciasto, pokroić wzdłuż nożem lub mocną nicią na 2 ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najważniejszą rzeczą w cieście jest krem i lukier. Do kremu rozpuszczamy żelatynę w ¼ szklanki wody. Wymieszaj śmietanę z rozpuszczoną żelatyną i granulowanym cukrem i ubij mikserem. Przygotowujemy polewę czekoladową: masło z cukrem i kakao w emaliowanej misce, podpalamy, dodajemy gorące mleko i podgrzewamy przez 5 minut na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz ostateczny montaż ciasta. Posmaruj ciasta kremem, zalej lukrem i udekoruj wierzch i boki wiórami z białej czekolady lub wiórami kokosowymi. Ciasto jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy