pyszne ciasto imbirowe
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
to kulinarny przepis na pyszne ciasto imbirowe. Imbir jest często używany do przygotowywania posiłków i umieszcza się go w pierwszych daniach, rybach i ciastach. Kiedyś jadłam nawet cukierki imbirowe. Gorzkie jak Hina. Ale jednak...
do ciasta potrzebujemy dwóch form o średnicy około 20 centymetrów. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mielony imbir. Ubij osobno mikserem, aż uzyskasz kremową mieszankę-masło, cukier i wanilię. Następnie mieszamy zawartość obu misek i otrzymujemy gotowe ciasto.
formy smarujemy olejem lub używamy jednorazowego papieru. Wlej połowę całego przygotowanego ciasta do każdego i piecz w gorącym piekarniku, aż będzie ugotowany, około 25-35 minut. Pozostaw gorące ciasta na 10 minut w formie, a następnie ostrożnie wyjmij je i pozwól im całkowicie ostygnąć.
przygotuj krem. Ubij śmietanę, cukier puder i mielony imbir mikserem z dużą prędkością. Musimy uzyskać bujny i dość mocny krem.
smarujemy jedno ciasto kremem, kładziemy drugie na wierzchu, a także smarujemy kremem.
te ciasta mają tę wielką zaletę , że są bardzo łatwe w transporcie. Są dość twarde i nie pękają jak na przykład herbatniki. I przyjemności z nich nie mniej.
do ciasta potrzebujemy dwóch form o średnicy około 20 centymetrów. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mielony imbir. Ubij osobno mikserem, aż uzyskasz kremową mieszankę-masło, cukier i wanilię. Następnie mieszamy zawartość obu misek i otrzymujemy gotowe ciasto.
formy smarujemy olejem lub używamy jednorazowego papieru. Wlej połowę całego przygotowanego ciasta do każdego i piecz w gorącym piekarniku, aż będzie ugotowany, około 25-35 minut. Pozostaw gorące ciasta na 10 minut w formie, a następnie ostrożnie wyjmij je i pozwól im całkowicie ostygnąć.
przygotuj krem. Ubij śmietanę, cukier puder i mielony imbir mikserem z dużą prędkością. Musimy uzyskać bujny i dość mocny krem.
smarujemy jedno ciasto kremem, kładziemy drugie na wierzchu, a także smarujemy kremem.
te ciasta mają tę wielką zaletę , że są bardzo łatwe w transporcie. Są dość twarde i nie pękają jak na przykład herbatniki. I przyjemności z nich nie mniej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g