pyszne ciasto imbirowe

oryginalne ciasto, które zdecydowanie powinieneś spróbować!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 57 % 35 g
340 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masło,cukier,wanilię mikserem.jajo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj tę mieszankę z mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczemy 2 ciasta przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robimy krem ze śmietany, imbiru, cukru.puder.Posmaruj 1 ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
to kulinarny przepis na pyszne ciasto imbirowe. Imbir jest często używany do przygotowywania posiłków i umieszcza się go w pierwszych daniach, rybach i ciastach. Kiedyś jadłam nawet cukierki imbirowe. Gorzkie jak Hina. Ale jednak...
do ciasta potrzebujemy dwóch form o średnicy około 20 centymetrów. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mielony imbir. Ubij osobno mikserem, aż uzyskasz kremową mieszankę-masło, cukier i wanilię. Następnie mieszamy zawartość obu misek i otrzymujemy gotowe ciasto.
formy smarujemy olejem lub używamy jednorazowego papieru. Wlej połowę całego przygotowanego ciasta do każdego i piecz w gorącym piekarniku, aż będzie ugotowany, około 25-35 minut. Pozostaw gorące ciasta na 10 minut w formie, a następnie ostrożnie wyjmij je i pozwól im całkowicie ostygnąć.
przygotuj krem. Ubij śmietanę, cukier puder i mielony imbir mikserem z dużą prędkością. Musimy uzyskać bujny i dość mocny krem.
smarujemy jedno ciasto kremem, kładziemy drugie na wierzchu, a także smarujemy kremem.
te ciasta mają tę wielką zaletę , że są bardzo łatwe w transporcie. Są dość twarde i nie pękają jak na przykład herbatniki. I przyjemności z nich nie mniej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy