skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w tym przepisie kulinarnym oddzielamy białka od żółtek. Następnie włóż zmiękczoną margarynę, żółtka, sodę, 3 łyżki do głębokiego naczynia.l. cukier i ubij mikserem lub miotłą. Dodaj mąkę i zagniataj strome ciasto. Następnie dzielimy nasze ciasto na równe 4 części. Dwa z nich wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Ubij białka z 2 łyżkami. l cukier mikserem z dużą prędkością do stabilnej masy. Te dwie części ciasta, których nie włożyliśmy do lodówki, rozwałkowujemy na naczyniu do pieczenia, konieczne jest wykonanie boków (gdzieś 1 cm) lub jako kosz. W tej pogłębionej przestrzeni wkładamy dżem. Możemy wybrać dżem do smaku, zwykle wkładam tam dżem pigwowy lub gruszkowy. Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i zetrzyj na grubej tarce. Rozłóż ubite białka i zetrzyj drugie ciasto, również na grubej tarce. Rozgrzej piekarnik i piecz przez około 40 minut. w temperaturze 180 stopni. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w piekarniku z otwartymi drzwiami, aż całkowicie ostygnie. Możesz kroić nasze wspaniałe jedzenie tylko w schłodzonej formie. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g