proste i pyszne ciasto z dżemem pigwowym

piękne ciasto na herbatę! Pyszne i proste! To proste i pyszne ciasto można zrobić tak często, jak chcesz.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 63 % 43 g
357 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

w tym przepisie kulinarnym oddzielamy białka od żółtek. Następnie włóż zmiękczoną margarynę, żółtka, sodę, 3 łyżki do głębokiego naczynia.l. cukier i ubij mikserem lub miotłą. Dodaj mąkę i zagniataj strome ciasto. Następnie dzielimy nasze ciasto na równe 4 części. Dwa z nich wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Ubij białka z 2 łyżkami. l cukier mikserem z dużą prędkością do stabilnej masy. Te dwie części ciasta, których nie włożyliśmy do lodówki, rozwałkowujemy na naczyniu do pieczenia, konieczne jest wykonanie boków (gdzieś 1 cm) lub jako kosz. W tej pogłębionej przestrzeni wkładamy dżem. Możemy wybrać dżem do smaku, zwykle wkładam tam dżem pigwowy lub gruszkowy. Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i zetrzyj na grubej tarce. Rozłóż ubite białka i zetrzyj drugie ciasto, również na grubej tarce. Rozgrzej piekarnik i piecz przez około 40 minut. w temperaturze 180 stopni. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w piekarniku z otwartymi drzwiami, aż całkowicie ostygnie. Możesz kroić nasze wspaniałe jedzenie tylko w schłodzonej formie. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal / 100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy