skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie biszkoptu czekoladowego. Olej powinien mieć temperaturę pokojową. Ubij z cukrem 30 g, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, sól, ponownie ubij. Dodać żółtka, ubić.
ubij białka z cukrem 130g osobno, aż osiągną szczyty.
przesiej mąkę i wymieszaj z wanilią i proszkiem do pieczenia.
Połącz ostrożnie wszystkie trzy masy, delikatnie wymieszaj.
nasmaruj formę o średnicy 24 cm olejem, wlej ciasto, piecz w 160c przez około pół godziny. Sprawdź gotowość ciasta wykałaczką. Jeśli nie ma grudek, ciasto jest upieczone.
ostudzić ciasto, wyjąć z formy i przyciąć w kółko, aby między formą a ciastem pozostała szczelina - należy ją później wypełnić.
namoczyć ciasto likierem śmietankowym i włożyć do zamrażarki.
w tym czasie zacznij robić mus.
żelatyna dla wszystkich trzech musów moczyć w zimnej śmietanie. Otrzymasz 24 gramy żelatyny i 50 ml śmietany. Następnie podziel warstwę żelatyny na 3 części.
ubij 600 g śmietany, aż będzie stabilna, podziel na 3 części i włóż do lodówki.
połam czarną czekoladę na kawałki, podgrzej w łaźni wodnej, dodając olej. Dodaj żelatynę i doprowadź do całkowitego rozpuszczenia, mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia. Wlej Likier, wymieszaj, pozwól masie lekko ostygnąć, a następnie wymieszaj z bitą śmietaną (1/3 części).
wyjmij biszkopt. Ułóż formę od wewnątrz folią, aby folia wychodziła poza formę o 7 cm, połóż biszkopt na wierzchu i wlej mus z czarnej czekolady do szczeliny między ciastem a bokami. Wygładź i włóż do lodówki.
na tej samej zasadzie gotuj pozostałe dwa musy. Następnie wlej je do formy na wierzchu ciasta. Najpierw wlej mus z mlecznej czekolady, a następnie-z białej.
trzymaj ciasto w lodówce przez noc. Jest to konieczne, aby żelatyna dobrze się chwyciła.
biały lukier czekoladowy: rozgrzej śmietanę z masłem do wrzenia, dodaj białą czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Polej lukrem ciasto w formie, aby uzyskać równomierną i równą warstwę. I włóż ciasto do lodówki na godzinę. Następnie wyjmij ciasto z formy i podawaj. Udekoruj wierzch według uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g