najsmaczniejsze ciasto trzy czekoladowe

Ponad pochwały! To tylko Królewskie jedzenie! Gotuj i delektuj się! Spróbowałem tego pysznego ciasta w jednej restauracji, a potem w popularnym magazynie kulinarnym przypadkowo znalazłem jego przepis kulinarny. Przygotujmy najsmaczniejsze ciasto "Trzy czekoladki".
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 46 % 31 g
węglowodany 45 % 30 g
430 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

przygotowanie biszkoptu czekoladowego. Olej powinien mieć temperaturę pokojową. Ubij z cukrem 30 g, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, sól, ponownie ubij. Dodać żółtka, ubić.
ubij białka z cukrem 130g osobno, aż osiągną szczyty.
przesiej mąkę i wymieszaj z wanilią i proszkiem do pieczenia.
Połącz ostrożnie wszystkie trzy masy, delikatnie wymieszaj.
nasmaruj formę o średnicy 24 cm olejem, wlej ciasto, piecz w 160c przez około pół godziny. Sprawdź gotowość ciasta wykałaczką. Jeśli nie ma grudek, ciasto jest upieczone.
ostudzić ciasto, wyjąć z formy i przyciąć w kółko, aby między formą a ciastem pozostała szczelina - należy ją później wypełnić.
namoczyć ciasto likierem śmietankowym i włożyć do zamrażarki.
w tym czasie zacznij robić mus.
żelatyna dla wszystkich trzech musów moczyć w zimnej śmietanie. Otrzymasz 24 gramy żelatyny i 50 ml śmietany. Następnie podziel warstwę żelatyny na 3 części.
ubij 600 g śmietany, aż będzie stabilna, podziel na 3 części i włóż do lodówki.
połam czarną czekoladę na kawałki, podgrzej w łaźni wodnej, dodając olej. Dodaj żelatynę i doprowadź do całkowitego rozpuszczenia, mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia. Wlej Likier, wymieszaj, pozwól masie lekko ostygnąć, a następnie wymieszaj z bitą śmietaną (1/3 części).
wyjmij biszkopt. Ułóż formę od wewnątrz folią, aby folia wychodziła poza formę o 7 cm, połóż biszkopt na wierzchu i wlej mus z czarnej czekolady do szczeliny między ciastem a bokami. Wygładź i włóż do lodówki.
na tej samej zasadzie gotuj pozostałe dwa musy. Następnie wlej je do formy na wierzchu ciasta. Najpierw wlej mus z mlecznej czekolady, a następnie-z białej.
trzymaj ciasto w lodówce przez noc. Jest to konieczne, aby żelatyna dobrze się chwyciła.
biały lukier czekoladowy: rozgrzej śmietanę z masłem do wrzenia, dodaj białą czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Polej lukrem ciasto w formie, aby uzyskać równomierną i równą warstwę. I włóż ciasto do lodówki na godzinę. Następnie wyjmij ciasto z formy i podawaj. Udekoruj wierzch według uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy