skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie ciasta Napoleona na tym kulinarnym rcepcie będzie nieco łatwiejsze niż tradycyjne. Ponieważ ciasto jest" szybkie " i gotowane, co nazywa się pośpiechem. Natomiast przygotowanie tradycyjnego ciasta solnego jest trudnym i czasochłonnym procesem. Ale ciasto okazuje się smaczne, lekkie, przyjemne w smaku, dlatego takie jedzenie będzie odpowiednie zarówno w wakacje, jak iw dni powszednie.
ciasto przygotowujemy w ten sposób. W przesianej mące wkładamy małe kawałki margaryny i siekamy je nożem. W wodzie rozpuszczamy cukier i sól, wlewamy powstały roztwór do miski z mąką. I szybko zagniataj gładkie, bez grudek ciasto. Jeśli czas się uspokoi, ciasto można przechowywać przez trzy godziny w lodówce. Jeśli nie, możesz włożyć ciasto do lodówki na czas potrzebny do ugotowania kremu. A potem upiecz ciasta.Wcześniej ciasto będzie musiało zostać rozwałkowane na cienkie warstwy.Piekarnik należy podgrzać do 180-200 C, ciasta piecze się szybko.
W przypadku śmietany cukier, mąkę, wanilinę dokładnie wymieszaj (ubij) z jajkiem, ułóż tę masę ciepłym mlekiem i rozpal mały ogień. Dopóki krem nie zgęstnieje, mieszaj go w sposób ciągły. Na każde ciasto nakładamy schłodzony krem, na wierzch można również posmarować ciasto kremem i udekorować. Sensowne jest umieszczenie ciasta na chwilę w lodówce w celu impregnacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal / 100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g