ciasto francuskie Napoleon domowej roboty

Jak u mamy! Niesamowicie smaczne, proste i z duszą! Goście docenią!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 63 % 34 g
285 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

przygotowanie ciasta Napoleona na tym kulinarnym rcepcie będzie nieco łatwiejsze niż tradycyjne. Ponieważ ciasto jest" szybkie " i gotowane, co nazywa się pośpiechem. Natomiast przygotowanie tradycyjnego ciasta solnego jest trudnym i czasochłonnym procesem. Ale ciasto okazuje się smaczne, lekkie, przyjemne w smaku, dlatego takie jedzenie będzie odpowiednie zarówno w wakacje, jak iw dni powszednie.
ciasto przygotowujemy w ten sposób. W przesianej mące wkładamy małe kawałki margaryny i siekamy je nożem. W wodzie rozpuszczamy cukier i sól, wlewamy powstały roztwór do miski z mąką. I szybko zagniataj gładkie, bez grudek ciasto. Jeśli czas się uspokoi, ciasto można przechowywać przez trzy godziny w lodówce. Jeśli nie, możesz włożyć ciasto do lodówki na czas potrzebny do ugotowania kremu. A potem upiecz ciasta.Wcześniej ciasto będzie musiało zostać rozwałkowane na cienkie warstwy.Piekarnik należy podgrzać do 180-200 C, ciasta piecze się szybko.
W przypadku śmietany cukier, mąkę, wanilinę dokładnie wymieszaj (ubij) z jajkiem, ułóż tę masę ciepłym mlekiem i rozpal mały ogień. Dopóki krem nie zgęstnieje, mieszaj go w sposób ciągły. Na każde ciasto nakładamy schłodzony krem, na wierzch można również posmarować ciasto kremem i udekorować. Sensowne jest umieszczenie ciasta na chwilę w lodówce w celu impregnacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal / 100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy