ciasto czekoladowe Sacher z dżemem morelowym
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
naczynie do pieczenia powinno mieć co najmniej 20 cm średnicy. Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj masło z 4 łyżkami. łyżki cukru pudru. Rozpuść czekoladę z 1 łyżką. l Woda do miękkości, ale tak, aby nie była zbyt gorąca. Wymieszaj żółtka z czekoladą i mieszanką masła i cukru. Dodaj tam 1 łyżkę. l. Rum. Ubij białka w mocną pianę z 30 gramami cukru pudru. Dodaj białka do mieszanki na przemian z porcjami mąki. Powstałe ciasto delikatnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej olejem i posypanej mąką formy. Piec około 50 minut. Posmaruj ciasto schłodzone i wyjęte z formy dżemem morelowym.
w osobnym rondlu rozcieńczamy cukier w 0,25 łyżki.woda. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop na małym ogniu. Trochę ostudzić. Rozpuść czekoladę i wlej do niej syrop cukrowy. Dodaj ghee i wszystko dokładnie wymieszaj. Wypełnij ciasto tym lukrem. Grubość glazury powinna być równa grubości dżemu morelowego.
gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na jeden dzień. Podawaj na stole z bitą śmietaną.
w osobnym rondlu rozcieńczamy cukier w 0,25 łyżki.woda. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop na małym ogniu. Trochę ostudzić. Rozpuść czekoladę i wlej do niej syrop cukrowy. Dodaj ghee i wszystko dokładnie wymieszaj. Wypełnij ciasto tym lukrem. Grubość glazury powinna być równa grubości dżemu morelowego.
gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na jeden dzień. Podawaj na stole z bitą śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g