ciasto czekoladowe Sacher z dżemem morelowym

słynne Wiedeńskie ciasto w Twoim domu-zaskocz gości! Jakie nazwy jedzenia nie istnieją? Niektóre są eufoniczne dla rosyjskiego ucha, inne niezbyt. Jak nazwa tego pysznego ciasta czekoladowego. Ale gorzej, myślę, że nie będzie. Przepis na ciasto Sacher jest bardzo złożony i drogi. Ale przynajmniej raz w życiu warto spróbować.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 63 % 43 g
362 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h
naczynie do pieczenia powinno mieć co najmniej 20 cm średnicy. Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj masło z 4 łyżkami. łyżki cukru pudru. Rozpuść czekoladę z 1 łyżką. l Woda do miękkości, ale tak, aby nie była zbyt gorąca. Wymieszaj żółtka z czekoladą i mieszanką masła i cukru. Dodaj tam 1 łyżkę. l. Rum. Ubij białka w mocną pianę z 30 gramami cukru pudru. Dodaj białka do mieszanki na przemian z porcjami mąki. Powstałe ciasto delikatnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej olejem i posypanej mąką formy. Piec około 50 minut. Posmaruj ciasto schłodzone i wyjęte z formy dżemem morelowym. 
w osobnym rondlu rozcieńczamy cukier w 0,25 łyżki.woda. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop na małym ogniu. Trochę ostudzić. Rozpuść czekoladę i wlej do niej syrop cukrowy. Dodaj ghee i wszystko dokładnie wymieszaj. Wypełnij ciasto tym lukrem. Grubość glazury powinna być równa grubości dżemu morelowego.
gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na jeden dzień. Podawaj na stole z bitą śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy