mus truskawkowy z szampanem

nie próbowałeś szampana dodać do ciasta? To niezwykłe i pyszne! Ciasto jest najsmaczniejszym i najbardziej ulubionym deserem wielu, zwłaszcza jeśli jest domowej roboty! Ciasto zrób to sam i z dobrych produktów, Najlepsze ciasto. Zwykle pieczemy ciasto na święta, ale jak miło jest zrobić ciasto na niedzielną herbatę dla rodziny! Moja rodzina uwielbiała lekki i pyszny mus z truskawkami. Przygotowanie zajmie trochę czasu, ale wynik jest tego wart!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 81 % 25 g
167 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na biszkopt

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Biszkopt. Ubij jajka i cukier w pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło, ostudź i dodaj do masy, a także ekstrakt waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i dodaj ją stopniowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj wszystko i wlej masę do wysmarowanej formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składniki na mus

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mus. Namocz żelatynę w wodzie. Ubij żółtka. Wymieszaj sok z cytryny, szampana, połowę cukru i podgrzej masę na ogniu, nie gotuj. Ostudzić syrop.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powoli wlej żółtka i ponownie podgrzej, kontynuuj gotowanie, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masa nie powinna się gotować. Rezultatem jest mieszanina podobna do galaretki. Dodaj żelatynę, wszystko wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Po podgrzaniu masa bardzo się pieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij śmietanę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I delikatnie wymieszaj z musem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ostatniej chwili lekko ubij białka, dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż będzie gęsta piana. Delikatnie wymieszaj ubite białka z musem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka z musem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Impregnacja. Wymieszaj wodę z cukrem i umieść na małym ogniu, zagotuj i gotuj przez 3 minuty. Po lekkim ostygnięciu syropu wlej szampana. Pierwszą warstwą będzie ciasto. Dobrze namocz biszkopt w syropie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej mus na ciasto, spłaszcz i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Składniki na galaretkę

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W tym czasie przygotujemy galaretkę. Ponownie namocz żelatynę w wodzie. Wymieszaj szampana, sok z cytryny i cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żelatynę i ostudź

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój truskawki w kliny i ułóż na wierzchu ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Lekko polej truskawki częścią galaretki, wstaw do lodówki na 20 minut. To da truskawkom przyczółek.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie napełnij ciasto pozostałą żelatyną. Włóż ciasto do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, 4 godziny.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Okazało się pyszne i pijane.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podobało mi się. Ale następnym razem zamiast szampana wezmę sok jabłkowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Szampan wytrawny - 64   kcal/100g
  • Szampan półsłodki - 88   kcal/100g
  • Szampan półwytrawny - 78   kcal/100g
  • Szampan - 78   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy