skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na ciasto praskie zgodnie z tym przepisem kulinarnym ubijamy jajka z cukrem, aż uzyskamy pianę, a następnie dodajemy śmietanę, kakao, mleko skondensowane i sodę. Wszystkie te składniki ubijamy mikserem lub miotłą, a na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy miękkie ciasto. Z tego ciasta pieczemy trzy ciasta, można je oddzielić lub można upiec i podzielić na trzy równe części. Przechodzimy do śmietany podczas pieczenia ciast. W głębokim naczyniu włóż zmiękczone masło i ubij je. Następnie wlej pozostałe skondensowane mleko i kakao. Wszystko to dobrze wymieszaj i włóż do lodówki. Wyjmujemy ciasta z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Następnie smarujemy dwa ciasta naszym kremem i kładziemy jeden na drugim, trzecie ciasto wypełniamy lukrem. I dekorujemy ciasto najlepiej, jak potrafimy.
do glazury w rondlu wymieszaj masło, mleko, kakao i cukier, włóż do pieca i zagotuj. Gdy tylko lukier zgęstnieje, wyjmij go z pieca i wlej na górne ciasto naszego ciasta. Uwielbiam dodawać tabliczkę czekolady do lukru podczas jej przygotowywania. połamał na kawałki i na małym ogniu zmieszał z głównym lukrem. Miłej herbaty z tak doskonałym jedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal / 100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g