ciasto praskie o smaku czekoladowym

słynne ciasto jest tak czekoladowe, nie bez powodu jest kochane na całym świecie!
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 31 % 21 g
węglowodany 60 % 41 g
371 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

na ciasto praskie zgodnie z tym przepisem kulinarnym ubijamy jajka z cukrem, aż uzyskamy pianę, a następnie dodajemy śmietanę, kakao, mleko skondensowane i sodę. Wszystkie te składniki ubijamy mikserem lub miotłą, a na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy miękkie ciasto. Z tego ciasta pieczemy trzy ciasta, można je oddzielić lub można upiec i podzielić na trzy równe części. Przechodzimy do śmietany podczas pieczenia ciast. W głębokim naczyniu włóż zmiękczone masło i ubij je. Następnie wlej pozostałe skondensowane mleko i kakao. Wszystko to dobrze wymieszaj i włóż do lodówki. Wyjmujemy ciasta z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Następnie smarujemy dwa ciasta naszym kremem i kładziemy jeden na drugim, trzecie ciasto wypełniamy lukrem. I dekorujemy ciasto najlepiej, jak potrafimy.
do glazury w rondlu wymieszaj masło, mleko, kakao i cukier, włóż do pieca i zagotuj. Gdy tylko lukier zgęstnieje, wyjmij go z pieca i wlej na górne ciasto naszego ciasta. Uwielbiam dodawać tabliczkę czekolady do lukru podczas jej przygotowywania. połamał na kawałki i na małym ogniu zmieszał z głównym lukrem. Miłej herbaty z tak doskonałym jedzeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal / 100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy