ciasto czekoladowe Klasyczne

przepyszne, kuszące ciasto o cudownym aromacie kawy. Pyszne klasyczne ciasto czekoladowe o przyjemnym aromacie tego, czym je nasycisz))
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 61 % 40 g
365 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka mikserem przez około 7 minut. dodaj śmietanę, cukier, mleko skondensowane i ubij kolejne 2 minuty. Przesiej mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie delikatnie połącz masę białkową z żółtkami i mąką. Mieszaj lekkimi ruchami, najlepiej od dołu do góry.
2. Rozgrzej piekarnik do 200°C.. Nasmaruj foremkę do pieczenia olejem. Wlej do niego ciasto, włóż do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
3. Następnie przechodzimy do kremu. Ubij zmiękczone masło mikserem, dodaj kakao i ubij, aż będzie gładkie (1 min.). Wlej skondensowane mleko i ubij kolejne 2 minuty.
4. Wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika i kładziemy formę na wilgotnym ręczniku, a na wierzchu przykrywamy go suchym. Następnie wyjmujemy schłodzony biszkopt z formy i kroimy na 3 ciasta. Moczymy ciasta rumem lub wódką.
5. Następnie posmaruj dwa ciasta kremem. Składamy je jeden na drugim i przykrywamy trzecim ciastem. Nie ma potrzeby smarowania górnego ciasta kremem.
6. Robimy lukier czekoladowy, w tym celu dzielimy go na kawałki, wkładamy do ogniotrwałych naczyń i kładziemy na garnku z wrzącą wodą. Pokryj powierzchnię ciasta rozpuszczoną czekoladą.

ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny. możesz włożyć do lodówki naczynia z resztkami roztopionej czekolady. Gdy stwardnieje, musisz zeskrobać go małym nożem i udekorować powierzchnię ciasta kawałkami czekolady.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal / 100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy