skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka mikserem przez około 7 minut. dodaj śmietanę, cukier, mleko skondensowane i ubij kolejne 2 minuty. Przesiej mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie delikatnie połącz masę białkową z żółtkami i mąką. Mieszaj lekkimi ruchami, najlepiej od dołu do góry.
2. Rozgrzej piekarnik do 200°C.. Nasmaruj foremkę do pieczenia olejem. Wlej do niego ciasto, włóż do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
3. Następnie przechodzimy do kremu. Ubij zmiękczone masło mikserem, dodaj kakao i ubij, aż będzie gładkie (1 min.). Wlej skondensowane mleko i ubij kolejne 2 minuty.
4. Wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika i kładziemy formę na wilgotnym ręczniku, a na wierzchu przykrywamy go suchym. Następnie wyjmujemy schłodzony biszkopt z formy i kroimy na 3 ciasta. Moczymy ciasta rumem lub wódką.
5. Następnie posmaruj dwa ciasta kremem. Składamy je jeden na drugim i przykrywamy trzecim ciastem. Nie ma potrzeby smarowania górnego ciasta kremem.
6. Robimy lukier czekoladowy, w tym celu dzielimy go na kawałki, wkładamy do ogniotrwałych naczyń i kładziemy na garnku z wrzącą wodą. Pokryj powierzchnię ciasta rozpuszczoną czekoladą.
ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny. możesz włożyć do lodówki naczynia z resztkami roztopionej czekolady. Gdy stwardnieje, musisz zeskrobać go małym nożem i udekorować powierzchnię ciasta kawałkami czekolady.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal / 100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g