ciasto orzechowe
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
drobno posiekaj orzechy włoskie. Jeśli nie ma bułki tartej, możesz zastąpić je białym chlebem pokruszonym na okruchy.
ubij zmiękczone masło do konsystencji śmietany, a następnie dodaj żółtka pojedynczo, dobrze mieszając i granulowany cukier. Tę mieszaninę doprowadzamy do jednorodnego stanu za pomocą blendera.
wymieszaj bułkę tartą z proszkiem do pieczenia i mielonym cynamonem. Dołącz tę mieszaninę do kremowej masy.
ubij białka w gęstą pianę. Delikatnie wprowadzamy je do kremowej masy i stopniowo dodajemy orzechy włoskie i koniak. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i włóż do naczynia do pieczenia pokrytego naoliwionym pergaminem.
ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Po upływie czasu wyjmujemy i schładzamy w temperaturze pokojowej.
gdy ciasto ostygnie, przygotuj syrop. W rondelku z wodą rozpuść cukier i podgrzej. Następnie dodaj laskę cynamonu, skórkę z cytryny i zagotuj. Gotuj patelnię przez 5 minut, aż powstanie syrop. Usuń cynamon i skórkę z cytryny. Wlej syrop na ciasto z orzechami włoskimi. Miłego picia herbaty!
ubij zmiękczone masło do konsystencji śmietany, a następnie dodaj żółtka pojedynczo, dobrze mieszając i granulowany cukier. Tę mieszaninę doprowadzamy do jednorodnego stanu za pomocą blendera.
wymieszaj bułkę tartą z proszkiem do pieczenia i mielonym cynamonem. Dołącz tę mieszaninę do kremowej masy.
ubij białka w gęstą pianę. Delikatnie wprowadzamy je do kremowej masy i stopniowo dodajemy orzechy włoskie i koniak. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i włóż do naczynia do pieczenia pokrytego naoliwionym pergaminem.
ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Po upływie czasu wyjmujemy i schładzamy w temperaturze pokojowej.
gdy ciasto ostygnie, przygotuj syrop. W rondelku z wodą rozpuść cukier i podgrzej. Następnie dodaj laskę cynamonu, skórkę z cytryny i zagotuj. Gotuj patelnię przez 5 minut, aż powstanie syrop. Usuń cynamon i skórkę z cytryny. Wlej syrop na ciasto z orzechami włoskimi. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g

