skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny odziedziczyłem po mojej mamie, upiekła go na urodziny każdego z naszej rodziny. Zimą zamiast świeżych truskawek wzięła dżem truskawkowy, truskawkowy lub malinowy. Oddzielamy żółtka od białek, te ostatnie wkładamy do lodówki, schłodzone ubijamy szybciej, a żółtka mielimy z cukrem. Bierzemy białka i ubijamy je w pianę, ostrożnie dodajemy żółtka. Kontynuując ubijanie, dodaj mąkę. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Wlej go do formy, którą posyp bułką tartą lub przykryj papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze około 180 º.
przetrzyj truskawki cukrem, rozpuść masło, ostudź i dodaj do jagód. Ostudź ciasto i bardzo ostrożnie odetnij górę, zdejmij je jak pokrywkę z patelni i wyczyść wnętrze. Uzyskaj formę z ciasta. Pokruszyć zawartość na jagody i ponownie wszystko zmielić. Namaść pokrywkę ciasta kremem i włóż pozostałą śmietanę do ciasta, zamknij górę i włóż do lodówki na pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g