ciasto jagodowe z truskawkami

niesamowicie pyszne i kolorowe ciasto mandarynkowe! Miło podziwiać zgromadzonych przy stole, gdy podajesz własnoręcznie wykonane ciasto do herbaty? Myślę, że bardzo. Chociaż mówią, że jeśli goście na twoich urodzinach spróbowali ciasta, wakacje się nie powiodły. Twierdzenie to jest kontrowersyjne, ale bardzo istotne dla wielu naszych rodaków. Moje ciasto z truskawkami nie piecze się długo, nie jest trudne do przygotowania, a co najważniejsze, po ugotowaniu trochę pozostaje brudnych naczyń. Ogólnie uważam, że po ugotowaniu jakiegokolwiek jedzenia naczynia powinny pozostać jak najmniej, naturalnie brudne. Ode mnie ciasto z truskawkami ze zdjęciem :)
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 64 % 36 g
298 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielić żółtka z cukrem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ubite białka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę i wyślij do piekarnika

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób krem z masła, cukru i truskawek

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj część kremu z kruszonką biszkopt

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż na środku

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj według smaku)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

ten przepis kulinarny odziedziczyłem po mojej mamie, upiekła go na urodziny każdego z naszej rodziny. Zimą zamiast świeżych truskawek wzięła dżem truskawkowy, truskawkowy lub malinowy. Oddzielamy żółtka od białek, te ostatnie wkładamy do lodówki, schłodzone ubijamy szybciej, a żółtka mielimy z cukrem. Bierzemy białka i ubijamy je w pianę, ostrożnie dodajemy żółtka. Kontynuując ubijanie, dodaj mąkę. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Wlej go do formy, którą posyp bułką tartą lub przykryj papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze około 180 º.
przetrzyj truskawki cukrem, rozpuść masło, ostudź i dodaj do jagód. Ostudź ciasto i bardzo ostrożnie odetnij górę, zdejmij je jak pokrywkę z patelni i wyczyść wnętrze. Uzyskaj formę z ciasta. Pokruszyć zawartość na jagody i ponownie wszystko zmielić. Namaść pokrywkę ciasta kremem i włóż pozostałą śmietanę do ciasta, zamknij górę i włóż do lodówki na pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy