ciasto kruche z dżemem startym
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od stopienia masła, schłodzenia go. Następnie dodaj cukier, jajka, wanilinę do masła i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo wprowadzamy mąkę i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Teraz dzielimy go na 2 części w stosunku około: 1 do 2. Niewielką część ciasta wkładamy do zamrażarki na godzinę. Większość ciasta rozwałkowujemy na blasze do pieczenia pokrytej olejem. Na wierzch tego ciasta równomiernie rozprowadzamy dżem (u mnie był to dżem porzeczkowy). Teraz wyjmujemy mały kawałek ciasta z zamrażarki, pocieramy go na grubej tarce lub przepuszczamy przez maszynę do mięsa i posypujemy nim ciasto na wierzchu. Następnie wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g