babeczka bananowa z orzechami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
mój mąż jest miłośnikiem bananów, je je jak w czystej postaci, tak bardzo kocha wszystkie przygotowane z nich potrawy. Któregoś dnia chciałem sprawić mu przyjemność i ugotować coś takiego z tego owocu. W rezultacie po kilku godzinach na stole czekała babeczka bananowa z orzechami. Jak to ugotować? Teraz powiem ci, podzielę się przepisem kulinarnym! Najpierw podgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Teraz posmaruj masłem lub tłuszczem formę do ciasta (moja była to Forma silikonowa). Teraz w małym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę, sodę i sól. Teraz w innej misce ubij jajka, masło i cukier mikserem, aż będą gładkie. Teraz za pomocą blendera robimy puree z bananów, a następnie wkładamy je do ubitej mieszanki, wlewamy tam 60 mililitrów wody, wszystko ponownie ubijamy. Następnie dodaj mieszaninę mąki do naszej masy bananowej, zmielonych orzechów, wymieszaj. Teraz wlej powstałą masę do naczynia do pieczenia i piecz przez 50 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g