hamburger z filetem z kurczaka

przewiewny i delikatny Hamburger. Idealne rozwiązanie, gdy brakuje czasu! Hamburger to potrawa znana na całym świecie, ale chcę zaproponować specjalny przepis na gotowanie burgera z filetem z kurczaka, który polega na użyciu salsy i moczeniu filetów z kurczaka w marynacie.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 36 % 10 g
147 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Dla tych, którzy nie lubią lekkiej goryczy zielonej sałatki, polecam zastąpić delikatne liście kapusty pekińskiej. Nadaje również świeży smak, ale nie więdnie tak szybko. A kolendrę, która ma dość ostry aromat, można zastąpić zwykłą pietruszką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim przygotuj marynatę: drobno posiekaj zieloną cebulę i natkę pietruszki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuwamy rdzenie z ząbków czosnku, odbywa się to tak, aby po jedzeniu nie było nieprzyjemnego posmaku. I usuwamy część nasienną z papryczki chili, ponieważ zawiera ona największą Palność. Jednak miłośnicy ostrego mogą pominąć ten krok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel czosnek i chili

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa, czosnek i pieprz wymieszaj w głębokiej misce z oliwą z oliwek i sokiem wyciśniętym z cytryny. Sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać półpłynną masę z lekką kwaskowatością. To jest marynata.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż około 2 łyżki marynaty na płaskim talerzu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż piersi z kurczaka i nałóż kolejne 2 łyżki marynaty na wierzch. Pozostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do pozostałej marynaty dodaj drobno posiekany ogórek i pomidor, wymieszaj i na razie odłóż na bok

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy tylko pierś z kurczaka zostanie marynowana, połóż ją na gorącej patelni wraz z marynatą. Nie potrzebowałem dodatkowego oleju do smażenia, więc olej jest zawarty w marynacie. Najpierw smaż pierś na dużym ogniu z obu stron przez 2 minuty, a następnie zmniejsz ogień i smaż na złoty kolor. Gotowość można sprawdzić wykałaczką. Ważne jest, aby nie wysuszyć filetów!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bułki w razie potrzeby podgrzej i pokrój wzdłuż na pół

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj dolną połowę bułki odrobiną majonezu. Mogę również polecić dodanie musztardy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż liść zielonej sałaty lub kapusty pekińskiej na wierzchu (bez twardego ogonka)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy filet z kurczaka pokroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na małe kawałki

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż pierś na bułce

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I połóż salsę na wierzchu. Przykryj drugą połówką każdą bułkę i podawaj.

dzieci pomyślą, że są w McDonald ' s. Domowy hamburger z filetem z kurczaka jest gotowy! Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy