skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od wlania kefiru do małego rondla. Następnie rozbij jajko kurze w tym samym pojemniku, wlej granulowany cukier, dodaj sól, sodę i dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki, aż będą gładkie.
następnie stopniowo dodajemy mąkę do masy, zagniatamy ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany.
teraz zamknij patelnię z pokrywką ciasta i wstaw do lodówki na całą noc.
rano rozgrzej olej na patelni, wlej na nią porcje ciasta i upiecz cienkie naleśniki. Następnie, gdy wszystkie naleśniki są gotowe, posmaruj każdy z nich roztopionym masłem (można go wymieszać z posiekanym koperkiem), a następnie rozłóż łososia pokrojonego w cienkie plasterki na środku, zawiń rolkę. Teraz układamy wszystkie bułki na talerzu i dekorujemy pokrojonymi plasterkami cytryny, podajemy na stole.
dostaliśmy takie bułki naleśnikowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g