naleśniki na wodzie

przepis na pyszne naleśniki, które można urozmaicić nadzieniem. W naleśniki woda mleko można dodawać w różnych proporcjach do woli. Naleśniki są dobre na śniadanie. A te naleśniki na wodzie są dobre zarówno na lunch, jak i na kolację, a nawet serwowanie gościom nie jest grzechem. Nie wiem jak kto, ale lubię naleśniki na wodzie. W mleku są miękkie. Moja mama szykowała naleśniki na wodzie. Okazały się cienkie, delikatne i strasznie smaczne. Można było w nich zawinąć wszystko! Przepis na naleśniki-od mojej mamy, którą zrobiła pół na pół z wodą i mlekiem oraz drożdżami!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 58 % 29 g
270 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
połącz jajka z cukrem, solą, dobrze ubij. Porcja cukru jest wybierana w celu uzyskania neutralnego smaku, ponieważ wtedy nadzieniem do naleśników może być zarówno mięso, jak i dżem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek i aby masa była jednorodna. 
weź oprócz mleka i 200 ml wody. Ciasto umieścimy w ciepłym, wiatroodpornym miejscu na godzinę. Gdy zwiększy się 2 razy w objętości, wymieszaj go i ponownie podnieś. A teraz nie przeszkadzamy mu!
podgrzej patelnię z wyprzedzeniem, posmaruj ją odrobiną oleju. Nabierz ciasto chochlą, wlej je na patelnię i pozwól mu równomiernie się rozprowadzić. Kiedy zobaczysz, że jego powierzchnia wyschła, Odwróć naleśnik i usmaż go drugą beczką. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnym nadzieniem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy