skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mieszam wodę z mlekiem, trzema łyżkami cukru i solą. Doprowadzam do wrzenia, mieszam z mąką gryczaną i odstawiam i schładzam do stanu ciepłego. Przesiewam mąkę pszenną do głębokiego rondla, robię zagłębienie w środku. W tym zagłębieniu wkładam pokruszone drożdże, resztę cukru i mieszam z rozgrzanym mlekiem. Ciasto odstawiam na dziesięć minut pod czystym ręcznikiem i łączę z kaszą gryczaną. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlewam do ciasta i zagniatam z dodatkiem oleju. Białka ubijam mikserem, aż utworzy się piana, a także wlewam do ciasta, które podaję z około pół godziny. Na gorącej patelni naleśnikowej pieczę naleśniki gryczane na mleku wielkości dłoni. Gotowe, możesz podać do stołu z dowolnym dżemem przygotowanym na zimę lub kupionym w sklepie. Niesamowicie pyszne naleśniki gryczane nauczyły mnie gotować znajomy, który prawdopodobnie ma kilkaset przepisów kulinarnych na naleśniki w osobnym ogromnym zeszycie. Te naleśniki podobały mi się tak bardzo, że robię je co najmniej kilka razy w miesiącu, a czasem nawet częściej. Zwłaszcza pod koniec zimy, aby dżem nie zniknął. Z tej objętości ciasta otrzymasz około półtora tuzina naleśników.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g