najprostsze naleśniki waniliowe
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
jajka mieszam z cukrem waniliowym i solą. Ugniatam, stopniowo dodając mąkę. Wlewam szklankę mleka i mieszam w jednorodne ciasto.
ciasto wkładam na pół godziny do miski na pęcznienie. Następnie wlewam stopione masło. Jeśli ciasto okaże się zbyt grube, dodaję trochę więcej mleka i wody mineralnej. Na patelni naleśnikowej podgrzewam roztopione masło, równomiernie rozprowadzam je na patelni i wlewam trochę ciasta, rozprowadzam na patelni tak, aby była całkowicie pokryta najcieńszą warstwą.
gdy naleśnik się zarumieni i zacznie lekko bulgotać, wlewam trochę oleju na nieuprzejmą stronę naleśnika i obracam. Ponownie smaż naleśnik, teraz po drugiej stronie. Kiedy jest całkowicie złoty, przejdź do drugiego. Podaję te niesamowite naleśniki z bitą śmietaną z cukrem lub dżemem wiśniowym bez pestek. Z tej ilości produktów powstaje około tuzina doskonałych naleśników waniliowych.
ciasto wkładam na pół godziny do miski na pęcznienie. Następnie wlewam stopione masło. Jeśli ciasto okaże się zbyt grube, dodaję trochę więcej mleka i wody mineralnej. Na patelni naleśnikowej podgrzewam roztopione masło, równomiernie rozprowadzam je na patelni i wlewam trochę ciasta, rozprowadzam na patelni tak, aby była całkowicie pokryta najcieńszą warstwą.
gdy naleśnik się zarumieni i zacznie lekko bulgotać, wlewam trochę oleju na nieuprzejmą stronę naleśnika i obracam. Ponownie smaż naleśnik, teraz po drugiej stronie. Kiedy jest całkowicie złoty, przejdź do drugiego. Podaję te niesamowite naleśniki z bitą śmietaną z cukrem lub dżemem wiśniowym bez pestek. Z tej ilości produktów powstaje około tuzina doskonałych naleśników waniliowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g