najprostsze naleśniki waniliowe

delikatny cienkie naleśniki z lekką waniliową nutą na podniebieniu! Nie ma nic prostszego niż naleśniki,ale nawet najprostsze tradycyjne przepisy kulinarne tego jedzenia są ogromne. Przygotowywać naleśniki waniliowe proste tradycyjne nauczyłem się na targach poświęconych zeszłorocznej maślance, gdzie głównym prezentowanym jedzeniem były tradycyjnie różne naleśniki.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 47 % 15 g
173 kcal
IG: 14 / 14 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
jajka mieszam z cukrem waniliowym i solą. Ugniatam, stopniowo dodając mąkę. Wlewam szklankę mleka i mieszam w jednorodne ciasto. 

ciasto wkładam na pół godziny do miski na pęcznienie. Następnie wlewam stopione masło. Jeśli ciasto okaże się zbyt grube, dodaję trochę więcej mleka i wody mineralnej. Na patelni naleśnikowej podgrzewam roztopione masło, równomiernie rozprowadzam je na patelni i wlewam trochę ciasta, rozprowadzam na patelni tak, aby była całkowicie pokryta najcieńszą warstwą.

gdy naleśnik się zarumieni i zacznie lekko bulgotać, wlewam trochę oleju na nieuprzejmą stronę naleśnika i obracam. Ponownie smaż naleśnik, teraz po drugiej stronie. Kiedy jest całkowicie złoty, przejdź do drugiego. Podaję te niesamowite naleśniki z bitą śmietaną z cukrem lub dżemem wiśniowym bez pestek. Z tej ilości produktów powstaje około tuzina doskonałych naleśników waniliowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy