skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie bulionu. Aby to zrobić, weź patelnię, wlej do niej około dwóch litrów wody. Włóż całego kurczaka do wody (możesz wziąć dowolne części kurczaka). Jedna obrana cebula. I tam wysyłamy przyprawy: tymianek, liść laurowy i łyżeczkę ziela angielskiego. Kładziemy patelnię na ogniu. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
Krok 2:
Teraz warzywa. Ziemniaki należy obrać i pokroić na małe kawałki. Obierz marchewki i pokrój na kawałki nieco mniejsze. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój również łodygi selera na małe kawałki.
Krok 3:
Następnie śmietana (lepiej wziąć grubszą i tłustą śmietanę). I dobrze wymieszaj żółtka. Ubij trochę widelcem.
Krok 4:
Po ugotowaniu bulionu zdejmij z ognia. Rozłóż całego kurczaka z patelni na talerzu i cebuli. Nie potrzebujemy już żarówki.
Krok 5:
Teraz bulion będzie musiał zostać przecedzony przez drobne sito.
Krok 6:
Bierzemy czystą patelnię, wlewamy do niej trochę oleju roślinnego. Podpalamy, dodajemy cebulę i smażymy przez pięć minut.
Krok 7:
Następnie dodaj resztę warzyw: ziemniaki, seler i marchewkę. Napełnij je super pachnącym bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 8:
Trochę schłodź kurczaka z bulionu. Ostrożnie usuń całe mięso z kości i pokrój je na małe kawałki.
Krok 9:
Kiedy warzywa się ugotowały, stały się miękkie. Zupę należy posolić do smaku i dodać pokrojone mięso z kurczaka. Mieszać.
Krok 10:
Teraz ciągle mieszając zupę, musisz wlać cienki strumień śmietany z żółtkami. Nadal dobrze wymieszaj, może nadal będziesz musiał posolić. I gotuj przez kolejne pięć minut. A belgijska zupa jest gotowa.
Klasyczna belgijska zupa, tradycyjne danie & nbsp;Flandrii. Czasami używana jest również nazwa Gentse Waterzooi(Gentian waterzoi), która wskazuje na pochodzenie potrawy.
oryginalny przepis zawiera ryby ale w dzisiejszych czasach bardziej popularny jest przepis z & nbsp;mięsem z kurczaka. Najbardziej prawdopodobną teorią takich zmian jest fakt, że rzeki Gandawy stały się bardziej zanieczyszczone, a ryby z nich zniknęły. Inną cechą zupy jest to, że bulion gotuje się osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g