belgijska zupa z kurczaka z Gandawy

bardzo niezwykła pyszna zupa z kurczaka ze śmietaną! Bardzo niezwykła i pyszna zupa z kurczaka ze śmietaną i żółtkami.
gali nartjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 41 % 9 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie bulionu. Aby to zrobić, weź patelnię, wlej do niej około dwóch litrów wody. Włóż całego kurczaka do wody (możesz wziąć dowolne części kurczaka). Jedna obrana cebula. I tam wysyłamy przyprawy: tymianek, liść laurowy i łyżeczkę ziela angielskiego. Kładziemy patelnię na ogniu. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz warzywa. Ziemniaki należy obrać i pokroić na małe kawałki. Obierz marchewki i pokrój na kawałki nieco mniejsze. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój również łodygi selera na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie śmietana (lepiej wziąć grubszą i tłustą śmietanę). I dobrze wymieszaj żółtka. Ubij trochę widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu bulionu zdejmij z ognia. Rozłóż całego kurczaka z patelni na talerzu i cebuli. Nie potrzebujemy już żarówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz bulion będzie musiał zostać przecedzony przez drobne sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy czystą patelnię, wlewamy do niej trochę oleju roślinnego. Podpalamy, dodajemy cebulę i smażymy przez pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj resztę warzyw: ziemniaki, seler i marchewkę. Napełnij je super pachnącym bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Trochę schłodź kurczaka z bulionu. Ostrożnie usuń całe mięso z kości i pokrój je na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiedy warzywa się ugotowały, stały się miękkie. Zupę należy posolić do smaku i dodać pokrojone mięso z kurczaka. Mieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz ciągle mieszając zupę, musisz wlać cienki strumień śmietany z żółtkami. Nadal dobrze wymieszaj, może nadal będziesz musiał posolić. I gotuj przez kolejne pięć minut. A belgijska zupa jest gotowa.

Klasyczna belgijska zupa, tradycyjne danie & nbsp;Flandrii. Czasami używana jest również nazwa Gentse Waterzooi(Gentian waterzoi), która wskazuje na pochodzenie potrawy.
oryginalny przepis zawiera ryby ale w dzisiejszych czasach bardziej popularny jest przepis z & nbsp;mięsem z kurczaka. Najbardziej prawdopodobną teorią takich zmian jest fakt, że rzeki Gandawy stały się bardziej zanieczyszczone, a ryby z nich zniknęły. Inną cechą zupy jest to, że bulion gotuje się osobno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy