skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować te pianki, potrzebujesz aquafaba. Jest to wywar lub woda, w której gotowano fasolę-na przykład ciecierzycę lub groszek. Płyn ten ze względu na swoje właściwości może zastąpić jajka w ulubionych deserach.
aquafaba do pianek będzie potrzebować zimna. Oznacza to, że dzień wcześniej musisz ugotować ciecierzycę, spuścić z niej płyn i przecedzić przez drobne sito, aby nie było w nim żadnych obcych wtrąceń. Umieść sam płyn w misce lub misce miksera stojącego i ubijaj z maksymalną mocą, aż zacznie gęstnieć. Zajmie to około 15-20 minut, w zależności od mocy urządzenia kuchennego.
gdy aquafaba zacznie gęstnieć, musisz dodać do niej cukier. Lepiej to zrobić w kilku etapach, kontynuując ubijanie masy. W tym czasie zgęstnieje i wybieli. Na koniec dodaj sok z cytryny i wanilinę, aby uzyskać przyjemny aromat.
osobno przygotuj syrop cukrowy do pianek. Aby to zrobić, w innej misce wymieszaj agar-agar i wodę. Przenieś go do żaroodpornego naczynia i rozpal na małym ogniu. Gotuj agar-agar, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie wprowadź cukier i kontynuuj gotowanie, aż utworzą się tak zwane nici, nie zapominając o ciągłym mieszaniu syropu, aby nie powstały grudki.
gorący syrop natychmiast wlej cienkim strumieniem do miski z bitą masą aquafaba. W takim przypadku powstałą masę należy dobrze wymieszać mikserem, ponieważ agar-agar bardzo szybko zestala się.
natychmiast przenieś powstałą białą masę do torby cukierniczej i za pomocą specjalnej dyszy wyciśnij pianki na blachę do pieczenia. Wcześniej lepiej jest przykryć blachę do pieczenia pergaminem.
odstaw pianki na kilka godzin, aż w końcu się zestali. Nie zakrywaj niczego.
w razie potrzeby gotowe pianki można posypać cukrem pudrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g
- Aakwafaba - 84 kcal/100g