pianki aquafaba

ten pyszny deser bez jajek czeka na ciebie! Pianki aquafaba są niesamowicie delikatne w środku z chrupiącą skórką cukru Na Zewnątrz. Pod względem właściwości smakowych i wyglądu takie pianki praktycznie nie różnią się od klasycznego deseru. Ten przepis z pewnością przyda się wszystkim wegetarianom, którzy nie mogą żyć bez słodyczy.
koteѼAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 60 g
244 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

aby przygotować te pianki, potrzebujesz aquafaba. Jest to wywar lub woda, w której gotowano fasolę-na przykład ciecierzycę lub groszek. Płyn ten ze względu na swoje właściwości może zastąpić jajka w ulubionych deserach.

aquafaba do pianek będzie potrzebować zimna. Oznacza to, że dzień wcześniej musisz ugotować ciecierzycę, spuścić z niej płyn i przecedzić przez drobne sito, aby nie było w nim żadnych obcych wtrąceń. Umieść sam płyn w misce lub misce miksera stojącego i ubijaj z maksymalną mocą, aż zacznie gęstnieć. Zajmie to około 15-20 minut, w zależności od mocy urządzenia kuchennego.

gdy aquafaba zacznie gęstnieć, musisz dodać do niej cukier. Lepiej to zrobić w kilku etapach, kontynuując ubijanie masy. W tym czasie zgęstnieje i wybieli. Na koniec dodaj sok z cytryny i wanilinę, aby uzyskać przyjemny aromat.

osobno przygotuj syrop cukrowy do pianek. Aby to zrobić, w innej misce wymieszaj agar-agar i wodę. Przenieś go do żaroodpornego naczynia i rozpal na małym ogniu. Gotuj agar-agar, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie wprowadź cukier i kontynuuj gotowanie, aż utworzą się tak zwane nici, nie zapominając o ciągłym mieszaniu syropu, aby nie powstały grudki.

gorący syrop natychmiast wlej cienkim strumieniem do miski z bitą masą aquafaba. W takim przypadku powstałą masę należy dobrze wymieszać mikserem, ponieważ agar-agar bardzo szybko zestala się.

natychmiast przenieś powstałą białą masę do torby cukierniczej i za pomocą specjalnej dyszy wyciśnij pianki na blachę do pieczenia. Wcześniej lepiej jest przykryć blachę do pieczenia pergaminem.

odstaw pianki na kilka godzin, aż w końcu się zestali. Nie zakrywaj niczego.

w razie potrzeby gotowe pianki można posypać cukrem pudrem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g
  • Aakwafaba - 84   kcal/100g

Podobne przepisy