przekąska z marchewki i sera w tartaletkach

prosta, tania i pyszna szybka przekąska. Przystawka z marchwi i sera to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Procent sera, czosnku i marchwi można zmieniać w zależności od gustu. Ser można wziąć topiony lub wędzony.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 47 % 24 g
węglowodany 31 % 16 g
334 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić przekąskę z marchewki i sera w tartaletkach? Przygotuj składniki. Aby przygotować tartaletki z marchewką i serem, potrzebujemy: 6-8 tartaletek. Do nadzienia: duże jajka, marchewka, kawałek sera, czosnek i majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj marchewki w skórce. Schłodzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj również ser na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj jajka na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz marchewki, jajka, ser i czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw majonezem i dokładnie wymieszaj. Możesz rozsmarować przekąskę na chlebie, nadać przekąsce dowolny kształt i udekorować ziołami, włożyć do misek. Jak ci wygodniej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełniłem tartaletki masą marchewkowo-serową i udekorowałem przekąskę gałązkami koperku. Smacznego!

wszystkie moje ulubione nadzienia do tartlet są oparte głównie na gotowanych tartych jajach i tartym serze. Następnie możesz dodać ryby w puszkach (saura, różowy łosoś), świeży ogórek, kiełbasę lub, jak w tym przepisie, gotowaną marchewkę.
tartaletki można przygotować samodzielnie lub użyć sklepu.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy