skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ugotuj kurczaka z wyprzedzeniem. Dodaj pieprz i sól do bulionu i wlej 300 ml. zetrzyj buraki na drobnej tarce i przecedź sok przez gazę.
Krok 2:
Wlej trochę gotowego bulionu i rozcieńcz w nim żelatynę, pozwól jej pęcznieć.
Krok 3:
Oddziel mięso kurczaka od kości. Posiekaj kawałki mięsa porcjami miksera do mięsa mielonego.
Krok 4:
Przenieś do głębokiej miski.
Krok 5:
Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej (10-15 sekund) i wlej do pozostałego bulionu, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlać bulion z żelatyną, sok z buraków, dodać przyprawy i ponownie zmielić całą masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aby masa wyglądała jak pasztet.
Krok 7:
Doprowadź przyprawy do jej smaku.
Krok 8:
Lekko posmaruj Pojemniki olejem roślinnym i wlej powstałą masę kurczaka. Wstaw do lodówki na noc (8 godzin).
Krok 9:
Po 8-12 godzinach ostrożnie wyjmij masę w kształcie kiełbasy szpatułką lub nożem.
Krok 10:
Pokrój i podawaj. Do kiełbasy można podać musztardę, keczup. Smacznego!!!
taka kiełbasa, moim zdaniem, jest jeszcze smaczniejsza niż sklepowa, poza tym można ją zaoferować dziecku na śniadanie lub zrobić kanapkę do szkoły.
do gotowania nie potrzebujesz żadnych specjalnych urządzeń, jest to całkowicie elementarne. Mięso mielone można przygotować samodzielnie z mięsa z kurczaka, przepuszczając je przez maszynkę do mięsa lub drobno siekając nożem.
możesz użyć takiego produktu jako zdrowej przekąski, składnika do kanapek, kanapek, sałatek, okroshki. Gotowana kiełbasa jest prawdziwym produktem dietetycznym i jest dość przydatna, ponieważ podczas gotowania zachowane są wszystkie składniki odżywcze i witaminy mięsa z kurczaka.
gotowana kiełbasa domowa powinna być przechowywana tylko w lodówce, 3-5 dni w temperaturze 2-6 stopni.
Gorąco polecam powrót do tradycji robienia wysokiej jakości domowej kiełbasy i robienie jej własnymi rękami. Jedz zdrowe produkty i bądź zdrowy!
przygotuj najdelikatniejszą kiełbasę z mielonego kurczaka, użyj naturalnego barwnika i popraw smak ulubionymi przyprawami. W końcu to takie proste!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g