skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować makaron z pieczonymi warzywami, potrzebujesz: makaronu, żółtej i czerwonej papryki, bakłażana, soli, warzyw i oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, bazylii, sera, kopru.
Krok 2:
Moje warzywa, suszone. Paprykę kroimy, usuwamy nasiona, kroimy w średnie kostki.
Krok 3:
Z bakłażana usuwamy zieloną część, również kroimy w kostkę.
Krok 4:
W wygodnym pojemniku łączymy warzywa, zioła prowansalskie, sól, bazylię, olej roślinny i mieszamy.
Krok 5:
Przenieś masę warzywną do naczynia do pieczenia, rozprowadź równomierną warstwę. Aby równomiernie upiec warzywa, możesz ułożyć je w jednej warstwie. Jeśli forma na to nie pozwala, to podczas pieczenia warzywa są okresowo mieszane, jednocześnie sprawdzając gotowość.
Krok 6:
Pieczemy warzywa w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik do miękkości około 25 minut.
Krok 7:
Podczas pieczenia warzyw gotujemy makaron w osolonej wrzącej wodzie do stanu al dente, czyli lekko niedogotowanego.
Krok 8:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 9:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 10:
Koperek, suszony, drobno krojony.
Krok 11:
Połącz makaron, pieczone warzywa, ser, zioła,oliwę z oliwek, wymieszaj. Podgrzej makaron na małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając, aby ser lekko się stopił i natychmiast podawaj.
Krok 12:
Makaron z pieczonymi warzywami może działać jako dodatek lub jako samodzielne danie. Smacznego!
dla miłośników pikantnego vusa możesz dodać czosnek. Należy go drobno posiekać lub przepuścić przez prasę i wymieszać z warzywami przed pieczeniem.
zioła i przyprawy możesz wziąć dowolne według własnych upodobań i preferencji.
świeży koperek można zastąpić natką pietruszki.
lepiej używać sera tylko twardego i dobrej jakości. Idealną opcją jest parmezan lub podobny twardy ser. Po lekkim podgrzaniu makaronem dobry ser topi się i rozciąga cienkimi nitkami. Ser niskiej jakości, który topi się niezrozumiałą monolityczną masą, może tylko zepsuć wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g