makaron z pieczonymi warzywami i serem w piekarniku

makaron, ser i pikantne warzywa - pyszne i piękne. Makaron można po prostu ugotować i doprawić olejem lub urozmaicić zwykłą wersję gotowania. Istnieje wiele takich przepisów. Szczególnie podobała mi się Wersja makaronu z warzywami pieczonymi w piekarniku. Pikantne zioła nadają warzywom wyjątkowy smak i aromat. Możesz użyć dowolnych warzyw i dobrze, jeśli mają inny kolor, danie okazuje się jaśniejsze i piękniejsze.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 60 % 29 g
245 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować makaron z pieczonymi warzywami, potrzebujesz: makaronu, żółtej i czerwonej papryki, bakłażana, soli, warzyw i oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, bazylii, sera, kopru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje warzywa, suszone. Paprykę kroimy, usuwamy nasiona, kroimy w średnie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z bakłażana usuwamy zieloną część, również kroimy w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W wygodnym pojemniku łączymy warzywa, zioła prowansalskie, sól, bazylię, olej roślinny i mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś masę warzywną do naczynia do pieczenia, rozprowadź równomierną warstwę. Aby równomiernie upiec warzywa, możesz ułożyć je w jednej warstwie. Jeśli forma na to nie pozwala, to podczas pieczenia warzywa są okresowo mieszane, jednocześnie sprawdzając gotowość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczemy warzywa w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik do miękkości około 25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia warzyw gotujemy makaron w osolonej wrzącej wodzie do stanu al dente, czyli lekko niedogotowanego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Koperek, suszony, drobno krojony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz makaron, pieczone warzywa, ser, zioła,oliwę z oliwek, wymieszaj. Podgrzej makaron na małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając, aby ser lekko się stopił i natychmiast podawaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Makaron z pieczonymi warzywami może działać jako dodatek lub jako samodzielne danie. Smacznego!

dla miłośników pikantnego vusa możesz dodać czosnek. Należy go drobno posiekać lub przepuścić przez prasę i wymieszać z warzywami przed pieczeniem.
zioła i przyprawy możesz wziąć dowolne według własnych upodobań i preferencji.
świeży koperek można zastąpić natką pietruszki.
lepiej używać sera tylko twardego i dobrej jakości. Idealną opcją jest parmezan lub podobny twardy ser. Po lekkim podgrzaniu makaronem dobry ser topi się i rozciąga cienkimi nitkami. Ser niskiej jakości, który topi się niezrozumiałą monolityczną masą, może tylko zepsuć wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy