skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto na ciasto.
aby to zrobić, najpierw musisz włączyć piekarnik o 180 stopni, aby go podgrzać.
następnie przesiej mąkę pszenną do osobnej miski, dodaj proszek do pieczenia dla puszystości i dobrze wymieszaj. Zrób małe zagłębienie w mieszaninie i wlej tam wodę i olej roślinny (dowolny bez wyraźnego zapachu). Dodaj wymaganą ilość cukru i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zagniatając ciasto o konsystencji nieco grubszej niż tłusta śmietana. Do wyrabiania ciasta można użyć miksera.
wlać powstałe ciasto do specjalnej dzielonej formy na biszkopt. Najpierw połóż okrąg papieru do pieczenia na dnie formy. Włóż formę do nagrzanego piekarnika, aby upiec biszkopt przez około pół godziny. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem.
2. Następnym krokiem jest ubicie aquafaby z cukrem.
jako aquafaba odpowiedni jest wywar z ciecierzycy lub fasoli. Przełóż go przez sito, usuwając resztki roślin strączkowych i ostudź. Następnie wlej do miski miksera stojącego lub robota kuchennego i ubij mikserem na gęstą białą masę. Ubijaj przez długi czas, około 20 minut. Na koniec stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj ubijanie z dużą prędkością, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Zagotuj syrop cukrowy.
agar-agar namoczyć w wodzie (można zastąpić sokiem owocowym) i odstawić na pół godziny, aby puchnąć. Następnie przenieś spuchnięty agar agarowy do rondla i podgrzej na małym ogniu. Dodaj cukier i gotuj, ciągle mieszając, aż zacznie się gotować. Zdejmij patelnię z ognia i wlej sok z cytryny, wymieszaj. Syrop jest gotowy.
4. Przygotuj suflet do ciasta.
wlej ugotowany syrop do ubitej z cukrem aquafaby cienkim strumieniem. Syrop najlepiej wlać bezpośrednio pod łopatki miksera i jednocześnie mieszać do uzyskania gładkości.
5. Złożyć ciasto.
przenieś ubity suflet do dzielonej formy z gotowym herbatnikiem. Potrząśnij kształtem w różnych kierunkach, aby suflet był równomiernie rozłożony.
włóż ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby suflet był całkowicie zamrożony. Przed podaniem możesz ozdobić go do woli, na przykład jak na zdjęciu, używając świeżych truskawek lub innych jagód. Możesz pójść bardziej klasyczną drogą i udekorować ciasto polewą czekoladową.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal / 100g
- Aakwafaba - 84 kcal/100g