Austriackie Spaetzle z serem i śmietaną

bardzo proste i niezwykłe danie dla całej rodziny! Bardzo prosty i niezwykły przepis. Austriackie Spaetzle mogą służyć jako doskonała alternatywa dla nudnych makaronów.
gali nartjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 41 % 16 g
228 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest oczyszczenie obu żarówek. Pokrój jedną cebulę w pierścienie,a drugą drobno posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz musisz postawić rondel lub mały rondel na ogniu, wlać do niego olej roślinny, około dwustu mililitrów. A kiedy olej się rozgrzeje, włóż cebulę do rondla, która została pokrojona w pierścienie. Smażyć na głębokim tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musisz zrobić ciasto na Spaetzle. Aby to zrobić, ubij trochę jajka, łyżeczkę soli i wodę. Następnie dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i jednorodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie podpalamy garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, możesz ugotować Spaetzle. Bardzo wygodny w użyciu do przygotowania durszlaka Spaetzle. Rozłóż część ciasta w durszlaku i dowolną szpatułką, jakby zeskrobując dno durszlaka, aż całe ciasto znajdzie się na patelni. I robimy to samo z resztą ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj Spaetzle przez pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania Spaetzle podpalamy patelnię, wlewamy do niej trochę oleju roślinnego. I usmaż drugą cebulę, która została drobno posiekana. Smażyć przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj śmietanę i starty ser do cebuli. Ser ciągle mieszając należy stopić przez minutę. Następnie dodaj trochę soli i dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ser się rozpuści, włóż gotowe Spaetzle na patelnię. Za pomocą łyżki cedzakowej. Wszystko dobrze wymieszaj. I smażyć ciągle mieszając przez pięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż Spaetzle na talerzach i udekoruj cebulą smażoną w głębokim tłuszczu na wierzchu. W tej formie Spaetzle można podawać jako niezależne danie. Lub gotuj jako dodatek.

Spätzle to Szwabska i alemańska odmiana makaronu. Jest okrągły i podłużny. Rozpowszechnione w Niemczech i krajach przyległych (Szwajcaria, Austria, Francja Elzas i Lotaryngia). Używany jako dodatek do dań głównych, a także, z różnymi dodatkami (ser itp.), jako niezależne oddzielne danie.
Spaetzle to rodzaj nieregularnego makaronu jajecznego o szorstkiej, porowatej powierzchni, którego kształt waha się między cienkim a grubym, długim i krótkim. Jedyny rodzaj makaronu, który jest gotowany bezpośrednio podczas produkcji. Nie poddaje się suszeniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy