skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie zupy nie jest trudne, okazuje się zdrowe i pożywne. W Korei taka zupa jest uważana za szczególnie przydatną dla kobiet, na przykład w okresie karmienia piersią. Ale niekoniecznie! Mężczyźni z pewnością również polubią tę ucztę! :)
1. Suszoną kapustę morską myjemy, a następnie kroimy na kawałki (jeśli to konieczne i pożądane). Myję filet wołowy pod bieżącą wodą i najlepiej jest użyć tej konkretnej części tuszy, a następnie kroimy go w cienkie małe talerze. Obierz ząbek czosnku z łuski, drobno posiekaj go nożem (to nóż, a nie przepuszczaj przez prasę).
2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu wraz z olejem sezamowym (lub innym olejem roślinnym, ale nadal lepszym sezamem). Gdy olej się rozgrzeje, włóż kawałki wołowiny na patelnię i smaż je, aż będą lekko rumiane.
3. Dodaj przygotowane wodorosty na patelnię do mięsa, wymieszaj wszystko i gotuj przez 1 minutę. Następnie przenosimy wszystko do rondla, napełniamy wodą i stawiamy przyszłą zupę na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do niskiego poziomu. Gotuj zupę przez 15-20 minut, aż wodorosty będą miękkie.
4. Teraz dodaj posiekany czosnek do rondla, wlej sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszaj i spróbuj zupy do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej sosu sojowego lub dostosuj zasolenie solą. Zupę trzymamy przez kolejną minutę w ogniu, a następnie wyjmujemy patelnię z pieca.
gotowe! Podawaj tę zdrową, aromatyczną i pyszną zupę z ryżem i kimchi. Jest niezwykły,rozgrzewający, a kraje azjatyckie wieją od niego. Jeśli trzymasz paczkę suszonej kapusty morskiej w rezerwie, przygotowanie tej zupy jest bardzo proste i szybkie, gdy chcesz zadowolić siebie i krewnych czymś wyjątkowym. Ponadto jest to świetna opcja, aby zaskoczyć gości oryginalnym jedzeniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Kapusta morska suszona - 476 kcal/100g