zupa z suszonej kapusty morskiej

Przygotuj Koreańskie danie dla swojej ulubionej rodziny! Zupa z suszonej kapusty morskiej to nie tylko pyszne danie w stylu azjatyckim, ale także niezwykle zdrowe. Niewątpliwym plusem tego przepisu jest również to, że jest szybki i prosty w przygotowaniu. Najważniejsze jest, aby wcześniej zadbać o suszone wodorosty.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 38 % 6 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotowanie zupy nie jest trudne, okazuje się zdrowe i pożywne. W Korei taka zupa jest uważana za szczególnie przydatną dla kobiet, na przykład w okresie karmienia piersią. Ale niekoniecznie! Mężczyźni z pewnością również polubią tę ucztę! :)

1. Suszoną kapustę morską myjemy, a następnie kroimy na kawałki (jeśli to konieczne i pożądane). Myję filet wołowy pod bieżącą wodą i najlepiej jest użyć tej konkretnej części tuszy, a następnie kroimy go w cienkie małe talerze. Obierz ząbek czosnku z łuski, drobno posiekaj go nożem (to nóż, a nie przepuszczaj przez prasę).

2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu wraz z olejem sezamowym (lub innym olejem roślinnym, ale nadal lepszym sezamem). Gdy olej się rozgrzeje, włóż kawałki wołowiny na patelnię i smaż je, aż będą lekko rumiane.

3. Dodaj przygotowane wodorosty na patelnię do mięsa, wymieszaj wszystko i gotuj przez 1 minutę. Następnie przenosimy wszystko do rondla, napełniamy wodą i stawiamy przyszłą zupę na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do niskiego poziomu. Gotuj zupę przez 15-20 minut, aż wodorosty będą miękkie.

4. Teraz dodaj posiekany czosnek do rondla, wlej sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszaj i spróbuj zupy do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej sosu sojowego lub dostosuj zasolenie solą. Zupę trzymamy przez kolejną minutę w ogniu, a następnie wyjmujemy patelnię z pieca.

gotowe! Podawaj tę zdrową, aromatyczną i pyszną zupę z ryżem i kimchi. Jest niezwykły,rozgrzewający, a kraje azjatyckie wieją od niego. Jeśli trzymasz paczkę suszonej kapusty morskiej w rezerwie, przygotowanie tej zupy jest bardzo proste i szybkie, gdy chcesz zadowolić siebie i krewnych czymś wyjątkowym. Ponadto jest to świetna opcja, aby zaskoczyć gości oryginalnym jedzeniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Kapusta morska suszona - 476   kcal/100g

Podobne przepisy