skład / składniki
metoda gotowania
osobiście uwielbiam to danie. Jest zdrowy, niskokaloryczny, zdrowy, jasny i smaczny.
a gotowanie go również w powolnej kuchence jest dość szybkie i łatwe. Ponadto ryż okazuje się dobrze kruchy i o bogatym smaku.
faktem jest, że ryż nie zawsze można ugotować w rondlu, aby się nie sklejał i nie wyglądał jak zwykła owsianka.
takie jedzenie można bezpiecznie gotować dla wegetarian, a dla tych, którzy przestrzegają postów, tylko w tym samym czasie zastąpić masło olejem roślinnym.
zacznijmy gotować.
1. Najpierw weź ryż i opłucz go w wodzie. Możesz nawet kilka razy. Spuścić wodę.
2. Teraz zajmijmy się cebulą i marchewką. Muszą być obrane, umyte i pokrojone: cebula jest dość drobno, a marchewki w małe kostki.
3. Następnie umieść nasze warzywa na dnie miski multicookera, a wcześniej dodaj masło i lekko opiekaj na złoty kolor.
4. Następnym krokiem jest umieszczenie umytego ryżu na warzywach. Rozprowadź go równomiernie na powierzchni.
5. Ostrożnie wlej wodę na wierzch, dodaj sól morską i kurkumę.
6. Ustaw tryb "pilaw" na powolnej kuchence i gotuj przez 40 minut.
podczas gotowania ryżu możesz przygotować świeżą soczystą sałatkę lub sos do naszego przyszłego dania.
gdy multitvarka się wyłączy, nasz ryż z marchewką i cebulą będzie gotowy.
osoby, które przestrzegają diety wegańskiej, mogą zastąpić masło nierafinowanym kokosem. Będzie też smaczny i aromatyczny!
dodałam też kurkumę, bo podoba mi się, że ryż nabiera ładnego żółtego odcienia i odrobiny ostrości. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Może to być chmiel-suneli lub curry lub po prostu czarny mielony pieprz. Możesz również dodać czosnek dla smaku.
lubię też posypać gotowe danie świeżymi ziołami: koperkiem, zieloną cebulą, pietruszką. Może lubisz kolendrę lub bazylię. Jest tu miejsce na eksperymenty. Możesz spróbować różnych przypraw i ziół. Aby uzyskać swój ulubiony niepowtarzalny smak!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g