ryż z marchewką i cebulą w powolnej kuchence

to tylko przejadanie się! I morze korzyści! Ten przepis jest bardzo dobry dla tych, którzy lubią ryż we wszystkich jego rodzajach, dla tych, którzy starają się jeść mniej mięsa, robić dni postu i lubią zdrowe i satysfakcjonujące potrawy.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 87 % 26 g
134 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

osobiście uwielbiam to danie. Jest zdrowy, niskokaloryczny, zdrowy, jasny i smaczny.
a gotowanie go również w powolnej kuchence jest dość szybkie i łatwe. Ponadto ryż okazuje się dobrze kruchy i o bogatym smaku.
faktem jest, że ryż nie zawsze można ugotować w rondlu, aby się nie sklejał i nie wyglądał jak zwykła owsianka.
takie jedzenie można bezpiecznie gotować dla wegetarian, a dla tych, którzy przestrzegają postów, tylko w tym samym czasie zastąpić masło olejem roślinnym.

zacznijmy gotować.
1. Najpierw weź ryż i opłucz go w wodzie. Możesz nawet kilka razy. Spuścić wodę.
2. Teraz zajmijmy się cebulą i marchewką. Muszą być obrane, umyte i pokrojone: cebula jest dość drobno, a marchewki w małe kostki.
3. Następnie umieść nasze warzywa na dnie miski multicookera, a wcześniej dodaj masło i lekko opiekaj na złoty kolor.
4. Następnym krokiem jest umieszczenie umytego ryżu na warzywach. Rozprowadź go równomiernie na powierzchni.
5. Ostrożnie wlej wodę na wierzch, dodaj sól morską i kurkumę.
6. Ustaw tryb "pilaw" na powolnej kuchence i gotuj przez 40 minut.
podczas gotowania ryżu możesz przygotować świeżą soczystą sałatkę lub sos do naszego przyszłego dania.
gdy multitvarka się wyłączy, nasz ryż z marchewką i cebulą będzie gotowy.
osoby, które przestrzegają diety wegańskiej, mogą zastąpić masło nierafinowanym kokosem. Będzie też smaczny i aromatyczny!
dodałam też kurkumę, bo podoba mi się, że ryż nabiera ładnego żółtego odcienia i odrobiny ostrości. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Może to być chmiel-suneli lub curry lub po prostu czarny mielony pieprz. Możesz również dodać czosnek dla smaku.
lubię też posypać gotowe danie świeżymi ziołami: koperkiem, zieloną cebulą, pietruszką. Może lubisz kolendrę lub bazylię. Jest tu miejsce na eksperymenty. Możesz spróbować różnych przypraw i ziół. Aby uzyskać swój ulubiony niepowtarzalny smak!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy