skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować deser mleczny na żelatynie z czerwonymi porzeczkami, potrzebujesz: śmietany, mleka, cukru, żelatyny, wody, jagód czerwonej porzeczki.
Krok 2:
Żelatynę zalać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej do pęcznienia przez 20 minut.
Krok 3:
Połącz śmietankę z mlekiem, dodaj 35 gramów cukru. Ogrzewamy masę na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. W takim przypadku często mieszamy.
Krok 4:
Rozpuszczamy żelatynę w łaźni wodnej lub na bardzo małym ogniu przy ciągłym mieszaniu. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5:
Rozpuszczoną żelatynę wprowadzamy do masy mlecznej, dobrze mieszamy. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Sortujemy jagody czerwonej porzeczki z gałązek, myjemy, suszymy.
Krok 7:
Przenieś jagody do rondla, dodaj pozostały cukier. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy jagody do wrzenia. Gotuj masę na małym ogniu, aż jagody zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 8:
Przetrzyj masę jagodową przez sito.
Krok 9:
Dostajemy przecier jagodowy.
Krok 10:
Część masy mlecznej pozostawia się do zmieszania z puree jagodowym. Resztę wlej do przygotowanych foremek. Możesz umieścić formy pod lekkim nachyleniem.
Krok 11:
Miski wkładamy do lodówki, aby ostygły. W ciągu 1,5-2 godzin masa dobrze stwardnieje.
Krok 12:
Połącz pozostałą masę mleczną z puree jagodowym, wymieszaj.
Krok 13:
Wlej kolorową warstwę na zamrożoną galaretkę i włóż z powrotem do lodówki na 2 godziny.
Krok 14:
Udekoruj gotowy deser gałązkami czerwonej porzeczki. Smacznego!
deser okazuje się umiarkowanie słodki. Warstwa jagód z lekką, przyjemną kwaskowatością charakterystyczną dla czerwonych porzeczek.
w różnych miastach i regionach czerwone porzeczki nazywane są na swój sposób. Na przykład w Pskowie - kiselka , w regionie Archanegla-Kislitsa, w Nowogrodzie i Wołogdzie-kniażicha, a w Karelii-sestryanka. W Smoleńsku czerwona porzeczka jest również nazywana porzeczką mandżurską, ponieważ rośnie w lasach wzdłuż rzek i strumieni.
jak wszystkie jagody, czerwona porzeczka jest bogata w witaminy. Pod względem zawartości witaminy A wyprzedza truskawki i czarne porzeczki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g