deser mleczny na żelatynie z czerwoną porzeczką

orzeźwiający, zdrowy deser o kremowym smaku jagodowym. Żelatyna zawiera dużą ilość kolagenu, niezbędnego do utrzymania zdrowych włosów, paznokci, układu mięśniowo-szkieletowego. Przygotowując taki deser, możesz przynieść korzyści ciału i rozpieszczać siebie i bliskich pysznym i pożywnym przysmakiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 45 % 14 g
184 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować deser mleczny na żelatynie z czerwonymi porzeczkami, potrzebujesz: śmietany, mleka, cukru, żelatyny, wody, jagód czerwonej porzeczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej do pęcznienia przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz śmietankę z mlekiem, dodaj 35 gramów cukru. Ogrzewamy masę na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. W takim przypadku często mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpuszczamy żelatynę w łaźni wodnej lub na bardzo małym ogniu przy ciągłym mieszaniu. Nie doprowadzamy do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuszczoną żelatynę wprowadzamy do masy mlecznej, dobrze mieszamy. Schłodzić do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sortujemy jagody czerwonej porzeczki z gałązek, myjemy, suszymy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś jagody do rondla, dodaj pozostały cukier. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy jagody do wrzenia. Gotuj masę na małym ogniu, aż jagody zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przetrzyj masę jagodową przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dostajemy przecier jagodowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Część masy mlecznej pozostawia się do zmieszania z puree jagodowym. Resztę wlej do przygotowanych foremek. Możesz umieścić formy pod lekkim nachyleniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Miski wkładamy do lodówki, aby ostygły. W ciągu 1,5-2 godzin masa dobrze stwardnieje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz pozostałą masę mleczną z puree jagodowym, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej kolorową warstwę na zamrożoną galaretkę i włóż z powrotem do lodówki na 2 godziny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj gotowy deser gałązkami czerwonej porzeczki. Smacznego!

deser okazuje się umiarkowanie słodki. Warstwa jagód z lekką, przyjemną kwaskowatością charakterystyczną dla czerwonych porzeczek.
w różnych miastach i regionach czerwone porzeczki nazywane są na swój sposób. Na przykład w Pskowie - kiselka , w regionie Archanegla-Kislitsa, w Nowogrodzie i Wołogdzie-kniażicha, a w Karelii-sestryanka. W Smoleńsku czerwona porzeczka jest również nazywana porzeczką mandżurską, ponieważ rośnie w lasach wzdłuż rzek i strumieni.
jak wszystkie jagody, czerwona porzeczka jest bogata w witaminy. Pod względem zawartości witaminy A wyprzedza truskawki i czarne porzeczki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy