skład / składniki
metoda gotowania
drobno posiekaj czekoladę.
w małym rondlu dodaj kakao, cukier i wodę, umieść na małym ogniu
i mieszaj, aż kakao i cukier się rozpuszczą.
dodaj czekoladę, mieszaj, aż będzie gładka.
wlej ciepłe mleko, dobrze wymieszaj, nie doprowadzając do wrzenia zdjąć z ognia.
do pianki:
gorące mleko 40 ml.
ubij gorące, Nie przegotowane mleko trzepaczką, aż się spieni.
wszyscy wiedzą, że gorąca czekolada jest wytwarzana z ziaren kakaowych. A pierwsze informacje o ziarnach kakaowych pojawiły się 3500 lat temu, jeszcze przed naszą erą. Nawiasem mówiąc, starożytne plemiona spożywały czekoladę w postaci gorącego napoju. Tabliczki czekolady zostały wymyślone dopiero kilka wieków temu.
Europa dowiedziała się o gorącej czekoladzie w 1527 roku dzięki hiszpańskiemu konkwistadorowi Hernando Cortezowi. Podbił Meksyk i zwrócił uwagę na cudowny rytuał wśród Indian – picie gorącego, gorzkiego napoju. W Europie robiono go nieco inaczej (co było ściśle tajne), więc smak napoju był przyjemniejszy. Następnie, w 1700 roku, Anglicy uczynili go delikatnym, dodając mleko do gorącej czekolady.
W dzisiejszych czasach coś, czego nie dodaje się do tego napoju! Mleko, śmietana, gałka muszkatołowa, cynamon, chili, wanilia, jajka, starte orzeszki ziemne, koniak, rum – i to nie jest cała lista.
przez cały czas gorąca czekolada była i jest symbolem komfortu i przyjemności.
pijąc prawdziwą gorącą czekoladę, która smakuje słodko-gorzko, rozumiesz, dlaczego tak wiele się o niej mówi. Nie ma innego takiego napoju na świecie. Po dodaniu różnych przypraw smak i aromat napoju zmieniają się dramatycznie. Jednak sama podstawa pozostaje taka sama. Konsystencja tego napoju może być dowolna - zarówno płynna, jak i kremowa. Wszystko zależy od przepisu, według którego powstaje czekolada.
Klasyczna gorąca czekolada jest wytwarzana z ziaren kakaowych (obecnie biorą również zwykły Baton wysokiej jakości czekolady), mleka i cynamonu. Klasyczny przepis na gorącą czekoladę jest prosty — do stopionej czekolady dodano mleko i wymieszano laską cynamonu.
gorąca czekolada ma wiele przyzwoitych pozytywnych właściwości, dzięki którym jest naprawdę przydatna do spożycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g