gorąca czekolada to pyszny rozgrzewający napój

słodki napój na pyszny poranek lub przytulny wieczór:). Gorąca czekolada to słodki napój, świetna opcja na rozweselenie w zimny wieczór:) na wierzch można polać bitą śmietaną lub pianką mleczną.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 56 % 15 g
144 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

drobno posiekaj czekoladę.
w małym rondlu dodaj kakao, cukier i wodę, umieść na małym ogniu
i mieszaj, aż kakao i cukier się rozpuszczą.
dodaj czekoladę, mieszaj, aż będzie gładka.
wlej ciepłe mleko, dobrze wymieszaj, nie doprowadzając do wrzenia zdjąć z ognia.

do pianki:
gorące mleko 40 ml.

ubij gorące, Nie przegotowane mleko trzepaczką, aż się spieni.

wszyscy wiedzą, że gorąca czekolada jest wytwarzana z ziaren kakaowych. A pierwsze informacje o ziarnach kakaowych pojawiły się 3500 lat temu, jeszcze przed naszą erą. Nawiasem mówiąc, starożytne plemiona spożywały czekoladę w postaci gorącego napoju. Tabliczki czekolady zostały wymyślone dopiero kilka wieków temu.
Europa dowiedziała się o gorącej czekoladzie w 1527 roku dzięki hiszpańskiemu konkwistadorowi Hernando Cortezowi. Podbił Meksyk i zwrócił uwagę na cudowny rytuał wśród Indian – picie gorącego, gorzkiego napoju. W Europie robiono go nieco inaczej (co było ściśle tajne), więc smak napoju był przyjemniejszy. Następnie, w 1700 roku, Anglicy uczynili go delikatnym, dodając mleko do gorącej czekolady.

W dzisiejszych czasach coś, czego nie dodaje się do tego napoju! Mleko, śmietana, gałka muszkatołowa, cynamon, chili, wanilia, jajka, starte orzeszki ziemne, koniak, rum – i to nie jest cała lista.
przez cały czas gorąca czekolada była i jest symbolem komfortu i przyjemności.

pijąc prawdziwą gorącą czekoladę, która smakuje słodko-gorzko, rozumiesz, dlaczego tak wiele się o niej mówi. Nie ma innego takiego napoju na świecie. Po dodaniu różnych przypraw smak i aromat napoju zmieniają się dramatycznie. Jednak sama podstawa pozostaje taka sama. Konsystencja tego napoju może być dowolna - zarówno płynna, jak i kremowa. Wszystko zależy od przepisu, według którego powstaje czekolada.

Klasyczna gorąca czekolada jest wytwarzana z ziaren kakaowych (obecnie biorą również zwykły Baton wysokiej jakości czekolady), mleka i cynamonu. Klasyczny przepis na gorącą czekoladę jest prosty — do stopionej czekolady dodano mleko i wymieszano laską cynamonu.

gorąca czekolada ma wiele przyzwoitych pozytywnych właściwości, dzięki którym jest naprawdę przydatna do spożycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy