ryż z mieloną rybą

urozmaicaj swoje rodzinne posiłki nowym daniem! Ryż z mieloną rybą to świetna opcja na obfity i zdrowy obiad dla całej rodziny. W obecności gotowej mielonej ryby to danie jest dość proste i łatwe do przygotowania. Ponadto jego piękny reprezentacyjny wygląd nie pozostawi nikogo obojętnym!
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 52 % 12 g
102 kcal
IG: 8 / 67 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Opłucz ryż zimną bieżącą wodą kilka razy, aż stanie się przezroczysty. Do tego dania możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu na podstawie indywidualnych preferencji smakowych. Następnie przenieś już umyty ryż do małego rondla i zalej czystą wodą. Posolić według własnych upodobań i podpalić. Na umiarkowanym ogniu gotuj ryż do miękkości lub do wchłonięcia całej wody.

2. Następnie przenieś ryż do szerszego naczynia, aby ostygł.

3. Sól mieloną rybę według własnych upodobań i dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu. Wymieszać.

4. Obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie drobno posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię włożyć połowę kawałka masła i stopić. Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię i smaż ją na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż będzie lekko złota.

5. Ostudzić smażoną cebulę. A następnie dodaj go do mielonej ryby i dokładnie wymieszaj składniki.

6. Włącz piekarnik, aby podgrzać do 180 stopni Celsjusza.

7. Po schłodzeniu ryżu wbij do niego jedno jajko kurze i wymieszaj.

8. Przygotuj głębokie naczynie do pieczenia-szklane lub ceramiczne. Posmaruj spód i boki formy pozostałym kawałkiem masła. A następnie posyp połową porcji bułki tartej.

9. Ułóż warstwy naczynia. Połóż połowę porcji ryżu na dnie pierwszą warstwą. Dalej jest warstwa mielonej ryby. I znowu pozostała połowa gotowanego ryżu.

10. Ubij pozostałe jaja kurze z mlekiem ręczną trzepaczką, aż będą gładkie. I polej ryż tą mieszanką, równomiernie pokrywając go na całym obszarze. Następnie posyp pozostałą bułką tartą.

11. Umieść naczynie do pieczenia w piekarniku przez około godzinę.

udekoruj gotowe danie z ryżu i mielonej ryby listkami pietruszki i podawaj!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielona ryba - 69   kcal/100g

Podobne przepisy