gorąca czekolada na mleku ze skrobią

filiżanka aromatycznej czekolady to prawdziwa rozkosz! Gorąca czekolada to wyrafinowany napój o bogatym smaku, bogatym aromacie i korzystnych właściwościach. Ma długie pochodzenie, którego korzenie sięgają czasów starożytnych Azteków.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 56 % 19 g
185 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czekoladę należy rozbić na kawałki, aby szybciej się stopiła. Połamaną czekoladę wkładamy do rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw patelnię na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciągle mieszając podgrzej mleko, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wygodne jest użycie trzepaczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej skrobię łyżką mleka i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mleko ze skrobią do pozostałego mleka, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko do czekolady na patelnię. Podpalamy i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj przez około trzy do pięciu minut, aż zgęstnieje. Jeśli wydaje się, że czekolada jest zbyt gęsta, rozcieńczyć mlekiem i ponownie podgrzać. Gorącą czekoladę podaje się natychmiast po ugotowaniu, aby na wierzchu nie utworzył się film.

aby napój był doskonały, do jego przygotowania używaj tylko wysokiej jakości czekolady. Bogatszy smak uzyskasz z gorzką czekoladą, mleczny da łagodny smak.
zamiast mleka możesz użyć śmietany, nadadzą czekoladzie jeszcze większą gęstość, ale także zwiększą jej zawartość kalorii.
skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, wystarczy zmniejszyć jej ilość o połowę.
część czekolady można zastąpić kakao w proszku, ale nie więcej niż połowę całej ilości, w przeciwnym razie otrzymasz kakao. I nadal różni się od czekolady zarówno smakiem, jak i technologią przygotowania oryginalnych produktów.
w gorącej czekoladzie można umieścić różne aromatyczne dodatki: cynamon bardzo dobrze ujawnia swój smak, wanilia doskonale uzupełnia czekoladę, zwłaszcza jeśli jest naturalna. Pikantne będzie dodanie mięty lub pomarańczy. Na wierzch filiżanki można umieścić pianki lub bitą śmietanę, a także posypać cynamonem, kakao, startą czekoladą lub kruszonką karmelową.
Nie zaleca się przechowywania gotowej czekolady, lepiej przygotować świeżą porcję. Jeśli na powierzchni utworzy się film, wymieszaj go trzepaczką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy