ulubiona sałatka z wędzoną piersią

Połącz proste potrawy - zdobądź wspaniałą sałatkę na obiad. Sałatka z wędzoną piersią z kurczaka oferuje ciekawe połączenie smaków i tekstur. Wędzona pierś z kurczaka i grzyby doskonale harmonizują, warstwa sera i jajek daje miękkość i delikatność, a świeże pomidory doskonale uzupełniają gotowe danie.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przede wszystkim przygotowujemy produkty wymagające obróbki cieplnej. Napełnij jajka zimną wodą i ugotuj na twardo. Po gotowaniu przez 5 minut na średnim ogniu od momentu wrzenia wyłącz i napełnij lodowatą wodą. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie.

umyj grzyby, wysusz i pokrój. Nie rób zbyt małych kawałków, ponieważ po smażeniu zmniejszą się jeszcze o połowę. Proces smażenia grzybów rozpoczynamy na suchej patelni rozgrzanej na dużym ogniu. Przenieś grzyby, zmniejsz ogień do średniego, przykryj pokrywką. Trzymamy tak, aż grzyby wypuszczą sok, po czym otwieramy pokrywkę i mieszając czekamy na odparowanie cieczy.

posiekaj cebulę w drobną kostkę. Gdy grzyby osiągną pożądany stan, Dodaj do nich cebulę, wlej olej roślinny i dobrze wymieszaj. Smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta i lekko złota.

podczas gdy grzyby stygną (możesz przenieść je na talerz, aby przyspieszyć), pokrój pierś z kurczaka w kostkę i tymczasowo pozostaw na talerzu.

oczyść jajka i zetrzyj na grubej tarce, przenieś na głęboki talerz (aby było wygodnie wymieszać). Roztopiony ser wcieramy na grubej tarce i dodajemy do jajek. Dodaj majonez, czosnek przepuszczony przez prasę i niewielką ilość soli, mieszaj, aż będzie gładka.

sałatkę podajemy na dużym płaskim talerzu lub na małych porcjach. Dolną warstwą rozprowadzamy grzyby, które już całkowicie ostygły. Na nich wymieszaj połowę mieszanki sera i jajka, a następnie wędzoną pierś w kostkę.

uzupełnij sałatkę drugą połową mieszanki serowo-jajecznej. Pomidory myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Nie można tego zrobić z wyprzedzeniem, aby warzywa nie spłynęły. Rozłóż pomidory na serze z jajkiem, a sałatka jest gotowa. Aby w pełni ujawnić smak, należy go moczyć w lodówce przez kilka godzin.

podawaj schłodzone z gałązkami mięty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal / 100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy