skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim przygotowujemy produkty wymagające obróbki cieplnej. Napełnij jajka zimną wodą i ugotuj na twardo. Po gotowaniu przez 5 minut na średnim ogniu od momentu wrzenia wyłącz i napełnij lodowatą wodą. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie.
umyj grzyby, wysusz i pokrój. Nie rób zbyt małych kawałków, ponieważ po smażeniu zmniejszą się jeszcze o połowę. Proces smażenia grzybów rozpoczynamy na suchej patelni rozgrzanej na dużym ogniu. Przenieś grzyby, zmniejsz ogień do średniego, przykryj pokrywką. Trzymamy tak, aż grzyby wypuszczą sok, po czym otwieramy pokrywkę i mieszając czekamy na odparowanie cieczy.
posiekaj cebulę w drobną kostkę. Gdy grzyby osiągną pożądany stan, Dodaj do nich cebulę, wlej olej roślinny i dobrze wymieszaj. Smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta i lekko złota.
podczas gdy grzyby stygną (możesz przenieść je na talerz, aby przyspieszyć), pokrój pierś z kurczaka w kostkę i tymczasowo pozostaw na talerzu.
oczyść jajka i zetrzyj na grubej tarce, przenieś na głęboki talerz (aby było wygodnie wymieszać). Roztopiony ser wcieramy na grubej tarce i dodajemy do jajek. Dodaj majonez, czosnek przepuszczony przez prasę i niewielką ilość soli, mieszaj, aż będzie gładka.
sałatkę podajemy na dużym płaskim talerzu lub na małych porcjach. Dolną warstwą rozprowadzamy grzyby, które już całkowicie ostygły. Na nich wymieszaj połowę mieszanki sera i jajka, a następnie wędzoną pierś w kostkę.
uzupełnij sałatkę drugą połową mieszanki serowo-jajecznej. Pomidory myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Nie można tego zrobić z wyprzedzeniem, aby warzywa nie spłynęły. Rozłóż pomidory na serze z jajkiem, a sałatka jest gotowa. Aby w pełni ujawnić smak, należy go moczyć w lodówce przez kilka godzin.
podawaj schłodzone z gałązkami mięty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal / 100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g