dżem gruszkowy z makiem

niezwykły jasny i bardzo piękny dżem z pachnących gruszek. Oprócz śliwek w tym roku po raz pierwszy bardzo hojnie brzydka młoda gruszka. Część owoców zjedliśmy w ten sposób, część poszła do kompotów i wypieków. Pozostałości wystarczyły na konserwację. Zobaczyłem ten dżem w jednym magazynie i zakochałem się w jego wyglądzie. W rezultacie sama to rzuciła.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 93 % 27 g
115 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić dżem gruszkowy z makiem, potrzebujemy: gruszek, cukru, maku i soku z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry i nasion. Waga gruszek w czystej postaci powinna wynosić co najmniej 500 g. Pokrój przygotowane owoce na średnie plastry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż plasterki gruszek do rondla lub rondla, dodaj cukier, wlej sok z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gruszki wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny i pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, aby wypuściły sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby mak można smażyć na suchej patelni przez około 3 minuty. Wtedy stanie się trochę bardziej aromatyczny. Ponadto, aby ziarna nie były bardzo twarde i nie chrupały na zębach, możesz zmielić mak w młynku do kawy. Nie zrobiłam tego, ponieważ lubię chrupiący mak. Ale w pieczeniu zawsze staram się zmielić mak - wtedy lepiej ujawnia swój smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy gruszki wypuszczą sok po 2 godzinach, podpal patelnię. Od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Okresowo mieszaj dżem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy plastry gruszek będą prawie przezroczyste, dodaj smażony mak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowy dżem w wcześniej wysterylizowanych słoikach i zamknij pokrywkami. Z podanej ilości składników uzyskano 1 słoik o pojemności 760 ml. Odwróć słoiki pokrywkami do dołu i zawiń w ręcznik. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie. Następnie odwróć słoiki z dżemem z powrotem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przechowuj dżem w ciemnym, suchym, chłodnym miejscu poza zasięgiem bezpośredniego światła słonecznego. Smacznego!

zwykle staram się ominąć konserwację - mam wiele rzeczy, które moja teściowa konserwuje, a potem nie mamy czasu na jedzenie wszystkiego. W tym roku właśnie teraz pilnie kończymy ogórki i dżemy z zeszłego roku. A potem nadchodzi Nowa uprawa. Ale ten dżem gotowałem bardziej ze względu na jego wygląd - połączenie półprzezroczystych żółtawych plasterków gruszek w połączeniu z ziarnami maku jest bardzo piękne. Cóż, jak smakował - dowiemy się zimą. Z naleśnikami będzie to samo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy