mus jabłkowy
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
obrane jabłka kroimy na kawałki, wlewamy wodę do rondla, aby nie zakryła jabłek, ale dotarła do środka.
dusić na małym ogniu, mieszając drewnianą szpatułką, aż będzie miękka.
włóż jabłka do blendera i ubij w puree.
dodaj wanilię, cukier i ubij dalej, aż cukier się rozpuści.
masa jabłkowa powinna stać się bujna i delikatna.
rozłóż mus jabłkowy na miseczkach lub szklankach. Wkładamy do lodówki i podajemy schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g