belgijski mus czekoladowy

pyszny deser czekoladowy na letni upalny dzień! Belgijski mus czekoladowy jest pyszny, wyrafinowany i bardzo piękny. Idealna uczta na letnie pory, ale nie tylko! Możesz go ugotować o każdej porze roku, ale w upale będzie musiał być bardzo przydatny. Mus jest bardzo lekki, delikatny w konsystencji, rozpływa się w ustach.
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 39 % 21 g
węglowodany 50 % 27 g
349 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

przygotowanie tej słodkiej uczty wcale nie jest trudne. Więc zacznijmy...

przygotuj patelnię i szklany głęboki talerz. Wlej około jednej trzeciej wody do rondla. Talerz należy ustawić na patelni, aby nie dotykał wody. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Połóż talerz na wierzchu.

tymczasem czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do talerza. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Drewnianą łyżką wymieszaj czekoladę, aż się rozpuści i stanie się jednorodna.

zdejmij talerz z patelni, wyłącz ogrzewanie. Pozwól czekoladzie trochę ostygnąć.

gdy czekolada ostygnie, rozbij jajka do miski miksera. Muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego należy je wyjąć z lodówki z wyprzedzeniem-2-3 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Dodaj cukier do jajek i ubij mikserem, aż zgęstnieją i staną się białe. W objętości masa jajeczna w wyniku ubijania powinna wzrosnąć dwukrotnie.

przesiać proszek kakaowy bezpośrednio do masy jajecznej. Rozłóż tam schłodzoną stopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka.

w osobnym pojemniku ubij śmietanę, aż będzie gęsta, a następnie ostrożnie wymieszaj dużą metalową łyżką z masą czekoladową. Staramy się, aby masa czekoladowa nie straciła objętości i lekkości.

gotowy mus układamy w sześciu miseczkach. Na wierzchu udekoruj mus bitą śmietaną. Trzy na grubej tarce czekolada przeznaczona do dekoracji. Posyp mus wiórkami.

gotową ucztę wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, ale lepiej na dłuższy czas. Mus należy wyjąć z lodówki na 15 minut przed podaniem i pozostawić w temperaturze pokojowej przez ten czas.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Belgijska czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy