skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tej słodkiej uczty wcale nie jest trudne. Więc zacznijmy...
przygotuj patelnię i szklany głęboki talerz. Wlej około jednej trzeciej wody do rondla. Talerz należy ustawić na patelni, aby nie dotykał wody. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Połóż talerz na wierzchu.
tymczasem czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do talerza. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Drewnianą łyżką wymieszaj czekoladę, aż się rozpuści i stanie się jednorodna.
zdejmij talerz z patelni, wyłącz ogrzewanie. Pozwól czekoladzie trochę ostygnąć.
gdy czekolada ostygnie, rozbij jajka do miski miksera. Muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego należy je wyjąć z lodówki z wyprzedzeniem-2-3 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Dodaj cukier do jajek i ubij mikserem, aż zgęstnieją i staną się białe. W objętości masa jajeczna w wyniku ubijania powinna wzrosnąć dwukrotnie.
przesiać proszek kakaowy bezpośrednio do masy jajecznej. Rozłóż tam schłodzoną stopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka.
w osobnym pojemniku ubij śmietanę, aż będzie gęsta, a następnie ostrożnie wymieszaj dużą metalową łyżką z masą czekoladową. Staramy się, aby masa czekoladowa nie straciła objętości i lekkości.
gotowy mus układamy w sześciu miseczkach. Na wierzchu udekoruj mus bitą śmietaną. Trzy na grubej tarce czekolada przeznaczona do dekoracji. Posyp mus wiórkami.
gotową ucztę wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, ale lepiej na dłuższy czas. Mus należy wyjąć z lodówki na 15 minut przed podaniem i pozostawić w temperaturze pokojowej przez ten czas.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g
- Belgijska czekolada - 539 kcal/100g