Torrone (torrone ) - włoski Nugat

desery wymagają cierpliwości, umiejętności pojawiają się z cierpliwością. Przepis na zrobienie popularnego klasycznego włoskiego nugatu Torrone w domu ze wszystkimi subtelnościami i niuansami. Pamiętaj, że podczas gotowania nie potrzebujesz termometru! Najlepszą opcją do układania nugatu jest papier ryżowy, jeśli taki istnieje. Nugat jest następnie po prostu cięty razem z nim.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 27 % 22 g
węglowodany 63 % 52 g
463 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie Lepiej jest wziąć miód lekki, bez wyraźnego smaku. Z ciemnym miodem Nugat będzie miał kremowy kolor. Wszystkie orzechy obrane są suszone i smażone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj formę do nugatu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż miód do rondla i umieść na kuchence na minimalnym ogniu. Gdy tylko miód się rozproszy, dodaj cukier i wanilię. (Odnośnie podgrzewania miodu wszystkie opinie w zakładce społeczność) Przy tym samym minimalnym ogrzewaniu mieszaj i pocieraj cukier, aż całkowicie się rozpuści. Mieszaj, nie dopuszczając do wrzenia. Może to zająć około 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białko szczyptą soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubite białko po trochu, wmieszane partiami do syropu za pomocą miksera. Bardzo dobrze wymieszaj każdą partię. Cały czas przy minimalnym ogrzewaniu. Po wprowadzeniu białka mikser nie jest już potrzebny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz na tym samym minimalnym ogniu, ciągle mieszając, gotuj Nugat. Proces może potrwać do 40 minut. Nawiguj po gęstości masy. Kiedy rysunek szybko znika podczas mieszania, jest wcześnie. Jeśli ślad utrzymuje się na powierzchni przez 4-5 sekund, masa jest gotowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Inny sposób testowania zimnej wody jest opisany w filmie. Kiedy Nugat stał się normalną gęstością, dodaj orzechy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Szybko włóż do formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż równą warstwą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp skórką i umieść w zimnym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po stwardnieniu połóż na powierzchni deski posypanej cukrem pudrem ze skrobią. Wygodniej jest ciąć Nugat nożem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy