skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie Lepiej jest wziąć miód lekki, bez wyraźnego smaku. Z ciemnym miodem Nugat będzie miał kremowy kolor. Wszystkie orzechy obrane są suszone i smażone.
Krok 2:
Przygotuj formę do nugatu.
Krok 3:
Włóż miód do rondla i umieść na kuchence na minimalnym ogniu. Gdy tylko miód się rozproszy, dodaj cukier i wanilię. (Odnośnie podgrzewania miodu wszystkie opinie w zakładce społeczność) Przy tym samym minimalnym ogrzewaniu mieszaj i pocieraj cukier, aż całkowicie się rozpuści. Mieszaj, nie dopuszczając do wrzenia. Może to zająć około 20 minut.
Krok 4:
Ubij białko szczyptą soli.
Krok 5:
Ubite białko po trochu, wmieszane partiami do syropu za pomocą miksera. Bardzo dobrze wymieszaj każdą partię. Cały czas przy minimalnym ogrzewaniu. Po wprowadzeniu białka mikser nie jest już potrzebny.
Krok 6:
Teraz na tym samym minimalnym ogniu, ciągle mieszając, gotuj Nugat. Proces może potrwać do 40 minut. Nawiguj po gęstości masy. Kiedy rysunek szybko znika podczas mieszania, jest wcześnie. Jeśli ślad utrzymuje się na powierzchni przez 4-5 sekund, masa jest gotowa.
Krok 7:
Inny sposób testowania zimnej wody jest opisany w filmie. Kiedy Nugat stał się normalną gęstością, dodaj orzechy.
Krok 8:
Szybko włóż do formy.
Krok 9:
Rozłóż równą warstwą.
Krok 10:
Posyp skórką i umieść w zimnym miejscu.
Krok 11:
Po stwardnieniu połóż na powierzchni deski posypanej cukrem pudrem ze skrobią. Wygodniej jest ciąć Nugat nożem.
Krok 12:
Przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g