pachnący olej majerankowy

Dowiedz się, jak prawidłowo gotować pachnące masło! Aromatyczny olej z majerankiem można doprawiać sałatkami, dodawać do dań mięsnych i rybnych, a także do zup. Podstawą do gotowania jest oliwa z oliwek, najlepiej nadaje się, ale w razie potrzeby można ją zastąpić olejem kukurydzianym lub słonecznikowym, najważniejsze jest to, że jest rafinowany.
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 93 % 91 g
węglowodany 6 % 6 g
849 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 21 D 30 min

1. Majeranek dokładnie umyć, położyć na ręczniku, delikatnie wysuszyć.

2. Podgrzewamy oliwę z oliwek na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

3. Rozłóż majeranek w czystym, suchym szklanym pojemniku, zalej oliwą z oliwek.

4. Nalegaj na olej przez trzy tygodnie, a następnie przefiltruj.

przechowuj pachnący olej w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Majeranek świeży - 271   kcal/100g

Podobne przepisy