dżem bananowy

pyszne, niedrogie, niezwykłe, szybkie i oryginalne. Taki dżem gotują albo ludzie, którzy kochają banany; albo ci, którzy nie lubią bananów, ale nie mają dokąd pójść i nie wiedzą, jak je zutylizować. W mojej rodzinie są jedno i drugie, więc jest to rodzaj kompromisu. Ale poważnie, dżem okazuje się bardzo smaczny.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 30 g
121 kcal
IG: 6 / 29 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do patelni

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I wodę 6-8 łyżek stołowych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść na kuchence. Przed zagotowaniem syropu cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostałe kryształy cukru należy zmyć ze ścian i gotować do karmelowego koloru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie bardzo delikatnie, stopniowo wprowadzaj gorący sok cytrusowy i wyłącz ogrzewanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój banany w kostkę i dodaj do syropu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz ogrzewanie i gotuj,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aż banany będą miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy