dżem cytrynowy ze skórką
skład / składniki
35
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój miąższ cytryny na małe plasterki.
2. Drobno posiekaj również skórkę.
3. Rozłóż miąższ cytryny i skórkę w małym rondlu, napełnij wodą, aby nie całkowicie pokryła zawartość, Wyślij do ognia.
4. Gotuj cytryny pod zamkniętą pokrywką przez 50 minut, skórka powinna stać się miękka, prawie przezroczysta.
5. Następnie wlej cukier, gotuj przez kolejną godzinę.
6. Układamy dżem w ciepłych, wysterylizowanych słoikach, hermetycznie zwijamy blaszane pokrywki.
pyszne puste miejsca dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g