dżem cytrynowy ze skórką

Przygotuj bardzo zdrowy dżem dla rodziny! Dżem cytrynowy ze skórką natychmiast ma płynną konsystencję, a gdy stoi, staje się bardzo gęsty. Taki dżem można podawać po prostu jako przysmak lub wzmocnić im odporność podczas przeziębienia.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 68 g
272 kcal
IG: 1 / 0 / 99

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Pokrój miąższ cytryny na małe plasterki.

2. Drobno posiekaj również skórkę.

3. Rozłóż miąższ cytryny i skórkę w małym rondlu, napełnij wodą, aby nie całkowicie pokryła zawartość, Wyślij do ognia.

4. Gotuj cytryny pod zamkniętą pokrywką przez 50 minut, skórka powinna stać się miękka, prawie przezroczysta.

5. Następnie wlej cukier, gotuj przez kolejną godzinę.

6. Układamy dżem w ciepłych, wysterylizowanych słoikach, hermetycznie zwijamy blaszane pokrywki.

pyszne puste miejsca dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy