Mozzarella pepsyna

lubisz mozzarellę? Gotuj w domu! Możesz samodzielnie przygotować mozzarellę z mleka z dodatkiem pepsyny. Kwas cytrynowy w przepisie pozwala obniżyć kwasowość mleka i sprawia, że ser jest lepki. Ser można jeść bezpośrednio z solanki lub suszyć serwetkami przed podaniem.
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

1. Rozcieńczamy kwas cytrynowy w wodzie (bierzemy połowę porcji).

2. Wlej mleko do emaliowanej patelni, wyślij do małego ognia, podgrzej do 17 stopni.

3. Podgrzej do żądanej temperatury, wlej roztwór kwasu cytrynowego, wymieszaj, Kontynuuj podgrzewanie, aż termometr wskaże 36 stopni.

4. Rozcieńczamy pepsynę w pozostałej wodzie, wlewamy do mleka, ciągle mieszamy przez 3 minuty, po czym wyjmujemy patelnię z pieca, przykrywamy pokrywką, odstawiamy na pół godziny.

5. Wyłóż sito gazą, łyżką cedzakową przenieś masę serową na sito, pozwól serwatce spłynąć.

6. Serwatkę dzielimy na dwa pojemniki, z których jeden wysyłamy do ognia, solimy, podgrzewamy do 80 stopni, obniżamy do niej masę serową, trzymamy przez chwilę, a następnie formujemy z masy małe kulki.

7. Przenieś kulki mozzarelli do pojemnika z zimną serwatką i wyślij do lodówki na 8-10 godzin (na noc).

po określonym czasie można jeść ser.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pepsyna - 38   kcal/100g

Podobne przepisy