skład / składniki
metoda gotowania
1. Przegotowaną wodę w temperaturze pokojowej wlej do małej miski, wlej pepsynę, wymieszaj.
2. Podgrzej mleko do 35 stopni, wlej do niego przygotowany roztwór pepsyny, wymieszaj, pozostaw na 40 minut. W tym czasie masa będzie zauważalnie gęstnieć, konsystencja będzie przypominać galaretkę.
3. Za pomocą długiego noża kroimy skrzep mleka na małe kostki, około 5 centymetrów. Wysyłamy pojemnik z masą mleczną do małego ognia, stopniowo podgrzewamy do temperatury 38-39 stopni, mieszając, aby kostki się nie sklejały.
4. W tym trybie utrzymujemy masę w ogniu przez 2-3 godziny, w tym czasie powinna przejść kolejny etap zmiany konsystencji. Odsącz serwatkę i rozłóż masę serową na sicie, pozwól, aby cała ciecz spłynęła.
5. Rozłóż masę serową na gazie, sól, zawieś i pozostaw na 2 godziny, umieść miskę pod spodem.
6. Wyłóż formę do sera serwetką Dacron, włóż do niej masę serową, przykryj pokrywką o mniejszej średnicy, Ustaw ucisk. Możesz także użyć specjalnej prasy do sera, jeśli jest dostępna. Pozostaw na 4-5 godzin.
7. Po określonym czasie usuwamy ser, odsączamy serwatkę. Suszymy ser serwetkami, wracamy do formy pod prasą, nie zapomnij wymienić serwetki na świeżą, obciążamy ładunek.
8. Po 24 godzinach kozi ser jest gotowy, możesz go zjeść. Istnieje również opcja dalszego dojrzewania głowy, w tym celu umieszczamy ser na macie drenażowej i wysyłamy na zimno, piwnica jest idealna. Pozostaw na 2 tygodnie, w tym czasie na głowie sera tworzy się skorupa.
cóż, teraz możesz cieszyć się wynikiem swojej pracy, a także traktować krewnych.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pepsyna - 38 kcal/100g
- Kozie mleko - 68 kcal/100g