orientalne słodycze Nugat z orzechami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wysusz pistacje lub inne orzechy.
Krok 2:
Oddziel łyżkę cukru od całości.
Krok 3:
Wlej resztę cukru do rondla i dodaj wodę.
Krok 4:
Umieść na kuchence i włącz ogrzewanie.
Krok 5:
Zanim syrop się zagotuje, musisz całkowicie rozpuścić cukier. Gdy syrop się zagotuje, wyreguluj ciepło tak, aby zachowało się małe wiercenie.
Krok 6:
Gotuj do temperatury 110° stopni. Dodaj miód i delikatnie wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Syrop z miodem gotować do temperatury 135° - 137° stopni.
Krok 8:
Gdy temperatura osiągnie 130° stopni, możesz ubić białka łyżką cukru.
Krok 9:
Gotowy syrop w cienkim strumieniu z ciągłym ubijaniem wprowadzić do białka.
Krok 10:
Białka ubijaj aż masa zgęstnieje. Dodaj orzechy, wymieszaj.
Krok 11:
Ułóż Nugat w formie wyłożonej pergaminem.
Krok 12:
Umieść w chłodnym miejscu. Po całkowitym schłodzeniu możesz jeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g