ocet jabłkowy

Przygotuj prawdziwy domowy ocet! Jest o wiele lepszy niż zakupiony! Ocet jabłkowy ma przyjemny smak, gotowanie w domu pozwala dostosować żądaną moc octu. Oznacza to, że fermentację można przerwać wcześniej lub pozostawić na dłużej dla większej mocy.
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 1 h

1. Wlej cydr do pojemnika na trzy czwarte całkowitej objętości, nie zamykaj pokrywki, pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, codziennie mieszaj.

2. Po 20-30 dniach pojawi się zapach octu, na tym etapie musisz spróbować octu, aby dowiedzieć się, czy osiągnął pożądaną moc.

3. Przefiltruj ocet przez gazę złożoną w 2-3 warstwach. Jest to konieczne, aby usunąć charakterystyczny film i chronić ocet przed dalszą fermentacją.

4. Na tym etapie ocet jest całkowicie gotowy i można go używać zgodnie z jego przeznaczeniem. Również pod koniec fermentacji można go pasteryzować, co pozwoli na dłuższe przechowywanie octu. Aby to zrobić, po prostu podgrzej ocet nad ogniem przed butelkowaniem.

przechowuj ocet w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cydr - 45   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: