skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej cydr do pojemnika na trzy czwarte całkowitej objętości, nie zamykaj pokrywki, pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, codziennie mieszaj.
2. Po 20-30 dniach pojawi się zapach octu, na tym etapie musisz spróbować octu, aby dowiedzieć się, czy osiągnął pożądaną moc.
3. Przefiltruj ocet przez gazę złożoną w 2-3 warstwach. Jest to konieczne, aby usunąć charakterystyczny film i chronić ocet przed dalszą fermentacją.
4. Na tym etapie ocet jest całkowicie gotowy i można go używać zgodnie z jego przeznaczeniem. Również pod koniec fermentacji można go pasteryzować, co pozwoli na dłuższe przechowywanie octu. Aby to zrobić, po prostu podgrzej ocet nad ogniem przed butelkowaniem.
przechowuj ocet w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cydr - 45 kcal/100g