skład / składniki
metoda gotowania
jeśli chcesz zaskoczyć gości i zachwycić ich pysznym smakiem domowego napoju alkoholowego, ten przepis będzie prawdziwym darem niebios. Przygotowanie likieru jest tak proste, że każdy sobie z tym poradzi. Wystarczy wymieszać składniki, a potem tylko uzbroić się w cierpliwość, a ponadto nie za dużo:) w końcu napój będzie gotowy za dwa dni.
1. Żółtka wkładamy do miski miksera, a następnie ubijamy w bujną pianę.
2. Wlej wanilinę do żółtek, wszystko dokładnie wymieszaj. Wanilinę można zastąpić ekstraktem waniliowym, a jeszcze lepiej strąkami wanilii. W tym przypadku smak likieru będzie jeszcze bardziej eteryczny i pyszny.
3. W dużej misce rozprowadzamy mieszaninę żółtek, a następnie dodajemy do niej skondensowane mleko, ponownie wszystko dobrze mieszamy. Lepiej jest wziąć mleko skondensowane do likieru wysokiej jakości, dlatego warto dokładnie przestudiować napisy na opakowaniu w sklepie. Jednak smak gotowego likieru będzie w dużej mierze zależał od smaku skondensowanego mleka.
4. Wlej śmietanę do pozostałych składników, wymieszaj. Śmietana nie musi być zbyt tłusta, ale beztłuszczowa też nie zadziała. 20% tłuszczu to idealna opcja.
5. Teraz dodaj wódkę,a następnie dokładnie ubij wszystko mikserem. Oczywiście wódka powinna być również wysokiej jakości.
6. Wlać mieszaninę do pięknej szklanej butelki, szczelnie zamknąć pokrywką i włożyć do lodówki lub piwnicy na 48 godzin.
gdy minie czas, likier będzie gotowy do podania i spożycia. Można go podawać zarówno w czystej postaci, jak i tworzyć różne koktajle przy użyciu tego likieru.
Wesołych Świąt! I powodzenia w kreatywności! :))
pyszne napoje i ekscytujące eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g