Likier śmietankowy

słodki i lepki likier o kremowym smaku. Spróbuj! Kremowy likier to dobra opcja na przyjęcie gości na każdą okazję. I przygotowuje się dość szybko i bardzo prosto. Smak likieru jest doskonały, konsystencja jest przyjemna, na pewno spodoba się wszystkim. Delikatny, kremowy, słodki, niesamowicie aromatyczny.
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 56 % 22 g
299 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 6 h

jeśli chcesz zaskoczyć gości i zachwycić ich pysznym smakiem domowego napoju alkoholowego, ten przepis będzie prawdziwym darem niebios. Przygotowanie likieru jest tak proste, że każdy sobie z tym poradzi. Wystarczy wymieszać składniki, a potem tylko uzbroić się w cierpliwość, a ponadto nie za dużo:) w końcu napój będzie gotowy za dwa dni.

1. Żółtka wkładamy do miski miksera, a następnie ubijamy w bujną pianę.

2. Wlej wanilinę do żółtek, wszystko dokładnie wymieszaj. Wanilinę można zastąpić ekstraktem waniliowym, a jeszcze lepiej strąkami wanilii. W tym przypadku smak likieru będzie jeszcze bardziej eteryczny i pyszny.

3. W dużej misce rozprowadzamy mieszaninę żółtek, a następnie dodajemy do niej skondensowane mleko, ponownie wszystko dobrze mieszamy. Lepiej jest wziąć mleko skondensowane do likieru wysokiej jakości, dlatego warto dokładnie przestudiować napisy na opakowaniu w sklepie. Jednak smak gotowego likieru będzie w dużej mierze zależał od smaku skondensowanego mleka.

4. Wlej śmietanę do pozostałych składników, wymieszaj. Śmietana nie musi być zbyt tłusta, ale beztłuszczowa też nie zadziała. 20% tłuszczu to idealna opcja.

5. Teraz dodaj wódkę,a następnie dokładnie ubij wszystko mikserem. Oczywiście wódka powinna być również wysokiej jakości.

6. Wlać mieszaninę do pięknej szklanej butelki, szczelnie zamknąć pokrywką i włożyć do lodówki lub piwnicy na 48 godzin.

gdy minie czas, likier będzie gotowy do podania i spożycia. Można go podawać zarówno w czystej postaci, jak i tworzyć różne koktajle przy użyciu tego likieru.

Wesołych Świąt! I powodzenia w kreatywności! :))

pyszne napoje i ekscytujące eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy