skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Stosunek białka do cukru wynosi 1 do 2. Najlepszy wiek jajka to 3-5 dni(taki jest w dobrym sklepie). Najlepiej używać drobno krystalicznego cukru. Jeśli kryształy są duże, zmiel je w młynku do kawy.
Krok 2:
W domu lepiej ubić białka w temperaturze pokojowej. Optymalna ilość białek do ubijania to 2-3. Blender nie nadaje się do ubijania białek.
Krok 3:
Naczynia i trzepaczki miksera powinny być beztłuszczowe i suche. Aby uzyskać ubezpieczenie, możesz wytrzeć naczynia od wewnątrz plasterkiem cytryny. Białka należy oddzielać pojedynczo, wlewając do naczynia do ubijania, aby nie zepsuć całej masy, jeśli dostanie się żółtko.
Krok 4:
Dodaj szczyptę soli do białek i najpierw ubij bez cukru na niskich obrotach.
Krok 5:
Gdy pojawi się piana, zwiększ prędkość do maksimum, a gdy piana stanie się bujna, wprowadź cukier w deszczu.
Krok 6:
Następnie ubijaj, aż cukier się rozpuści, ale nie więcej niż 5-6 minut.
Krok 7:
Jeśli chcesz, aby masa była bardziej błyszcząca, dodaj kwas cytrynowy lub sok, ale jest to opcjonalne.
Krok 8:
Suszyć w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni przez 40 minut do dwóch godzin. Zależy od wielkości produktu. Gotowe, gdy łatwo zejdzie z pergaminu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g