Jak ubić białko z cukrem w gęstą pianę na bezy i nie tylko

Jak ubić białka w gęstą pianę z cukrem. Tajemnice gotowania nie tkwią w tajemnych pergaminach i zaszyfrowanych składnikach. Najczęściej jest to znajomość chemicznych i fizycznych procesów interakcji substancji oraz warunków tych procesów. Często przychodzą mi komentarze, że proteiny nie biją, co robić. Chcę podzielić się zasadami, które znam, aby uniknąć psucia się żywności w dalszych eksperymentach kuchennych. Jeśli zasady są przestrzegane, a białka nie są ubijane – chodzi o jajka.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 66 g
280 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Stosunek białka do cukru wynosi 1 do 2. Najlepszy wiek jajka to 3-5 dni(taki jest w dobrym sklepie). Najlepiej używać drobno krystalicznego cukru. Jeśli kryształy są duże, zmiel je w młynku do kawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W domu lepiej ubić białka w temperaturze pokojowej. Optymalna ilość białek do ubijania to 2-3. Blender nie nadaje się do ubijania białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naczynia i trzepaczki miksera powinny być beztłuszczowe i suche. Aby uzyskać ubezpieczenie, możesz wytrzeć naczynia od wewnątrz plasterkiem cytryny. Białka należy oddzielać pojedynczo, wlewając do naczynia do ubijania, aby nie zepsuć całej masy, jeśli dostanie się żółtko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szczyptę soli do białek i najpierw ubij bez cukru na niskich obrotach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy pojawi się piana, zwiększ prędkość do maksimum, a gdy piana stanie się bujna, wprowadź cukier w deszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ubijaj, aż cukier się rozpuści, ale nie więcej niż 5-6 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcesz, aby masa była bardziej błyszcząca, dodaj kwas cytrynowy lub sok, ale jest to opcjonalne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Suszyć w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni przez 40 minut do dwóch godzin. Zależy od wielkości produktu. Gotowe, gdy łatwo zejdzie z pergaminu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy